Boże Narodzenie: Piernikowa panna cotta

Co podać na świątecznym stole jako alternatywę dla ciast? Co powiecie na piernikową panna cottę? Deser lekki, kremowy i delikatny. Aby zachować świąteczny klimat postanowiłam stworzyć ją w wersji o smaku chyba najbardziej charakterystycznego dla okresu Bożego Narodzenia i kojarzonego z nim ciasta czyli piernika. Ponadto jeśli nie macie czasu na pieczenie panna cottę wykonacie w 5 minut i możecie schować ją do lodówki i zająć się innymi obowiązkami.

Pamiętajcie, że czas chłodzenia panna cotty to min 2 godz. Inaczej deser się nie zwiąże i będzie płynny.

 

Składniki:

  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • woda

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalać 2-3 łyżeczkami wody i odstawić, aby napęczniała.
  2. Śmietankę podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika, ale nie doprowadzać do wrzenia.
  3. Kiedy śmietanka prawie się zagotuje zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
  4. Przelać do pucharków przez sitko, aby uniknąć ewentualnych grudek lub większych elementów przyprawy piernikowej.
  5. Wstawić do lodówki do schłodzenia na min 2 godziny.

 

 

 

 

 

 

Piernikowa panna cotta

Co podać na świątecznym stole jako alternatywę dla ciast? Co powiecie na piernikową panna cottę? Deser lekki, kremowy i delikatny. Aby zachować świąteczny klimat postanowiłam stworzyć ją w wersji o smaku chyba najbardziej charakterystycznego dla okresu Bożego Narodzenia i kojarzonego z nim ciasta czyli piernika. Ponadto jeśli nie macie czasu na pieczenie panna cottę wykonacie w 5 minut i możecie schować ją do lodówki i zająć się innymi obowiązkami.

Pamiętajcie, że czas chłodzenia panna cotty to min 2 godz. Inaczej deser się nie zwiąże i będzie płynny.

Ingredients

  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • woda

Instructions

  1. Żelatynę zalać 2-3 łyżeczkami wody i odstawić, aby napęczniała

  2. Śmietankę podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika, ale nie doprowadzać do wrzenia

  3. Kiedy śmietanka prawie się zagotuje zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać

  4. Przelać do pucharków przez sitko, aby uniknąć ewentualnych grudek lub większych elementów przyprawy piernikowej

  5. Wstawić do lodówki do schłodzenia na min 2 godziny