Sałatka owocowa z kaki, bananem, grejpfrutem i jabłkiem

Sałatki owocowe to dania, które można spożywać o każdej porze dnia. Są świetne do śniadania, jako przekąska w ciągu dnia, bądź deser po obiedzie. Owoce kaki, zwane także persymoną bogate są w witaminę A i C, dzięki czemu dostarczają do organizmu ich potrzebne ilości. Zawierają także więcej fenoli i nierozpuszczonego błonnika niż jabłko.

Grejpfrut obniża cholesterol, zaś banan jest bogatym źródłem potasu. Owoce skropione sokiem z grejpfruta połączonego z odrobiną miodu i posypane posiekaną miętą będą orzeźwiającą i smaczną przekąską.

 

Składniki:

  • 1 kaki
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 grejpfrut
  • 1-2 łyżek miodu
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

  1. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i roimy w kostkę.
  2. Kaki kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki. Banana kroimy w krążki.
  3. Grejpfruta okrawamy ze skórki, usuwając całkiem białą skórkę, a następnie „filetujemy”, wycinając cząstki spomiędzy błonek.
  4. Owoce mieszamy w misce. Resztę soku z grejpfruta wyciskamy i łączymy z miodem i polewamy sałatkę. Całość posypujemy posiekanymi listkami mięty.

 

Sałatka owocowa z kaki, bananem, grejpfrutem i jabłkiem

Sałatki owocowe to dania, które można spożywać o każdej porze dnia. Są świetne do śniadania, jako przekąska w ciągu dnia, bądź deser po obiedzie. Owoce kaki, zwane także persymoną bogate są w witaminę A i C, dzięki czemu dostarczają do organizmu ich potrzebne ilości. Zawierają także więcej fenoli i nierozpuszczonego błonnika niż jabłko.

Grejpfrut obniża cholesterol, zaś banan jest bogatym źródłem potasu. Owoce skropione sokiem z grejpfruta połączonego z odrobiną miodu i posypane posiekaną miętą będą orzeźwiającą i smaczną przekąską.

Ingredients

  • 1 kaki
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 grejpfrut
  • 1-2 łyżek miodu
  • kilka listków mięty

Instructions

  1. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i roimy w kostkę

  2. Kaki kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki. Banana kroimy w krążki

  3. Grejpfruta okrawamy ze skórki, usuwając całkiem białą skórkę, a następnie „filetujemy”, wycinając cząstki spomiędzy błonek

  4. Owoce mieszamy w misce. Resztę soku z grejpfruta wyciskamy i łączymy z miodem i polewamy sałatkę. Całość posypujemy posiekanymi listkami mięty