Boże Narodzenie: Drożdżowe ciasto karmelowe na kefirze

To ciasto karmelowe to idealna alternatywa dla innych ciasto drożdżowych na święta. Powstało trochę z przypadku. Pamiętacie jak pisałam o pierwszej nieudanej próbie zrobienia honeycomb? Otóż użyłam wtedy cukru pudru zamiast zwykłego cukru i dodałam sodę za wcześnie, zanim karmel osiągnął odpowiednią temperaturę. W efekcie uzyskałam ciągnący się gęsty i plastyczny karmelek. A ponieważ akurat rosło mi drożdżowe ciasto na kefirze postanowiłam je połączyć i zobaczyć co się stanie. I okazało się to strzałem w 10!

Puszysta i wilgotna struktura ciasta zawdzięcza to dodaniu kefiru, który nadał mu też piękny jasny odcień i lekko kwaśny smak. Ciągnące się kawałki karmelu poukładałam na wierzchu powciskałam do środka. Efekt widzicie na zdjęciach.

 

Składniki:

Ciasto

  • 200ml kefiru
  • 50 ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie suchych drożdży

Karmel

  • 100 g cukru pudru
  • 50 g miodu
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Mieszamy w misce cukier, mleko, kefir i drożdże i ostawiamy na chwilę, żeby się spieniło.
  2. Do zaczynu dodajemy jajka i przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy – ciasto powinno mieć lejącą się, gęstą konsystencję. Odstawiamy do urośnięcia na ok 30-40 minut.
  3. W rondelku mieszamy miód, cukier puder i wodę i podgrzewamy.
  4. Kiedy karmel zacznie brązowieć i bąbelkować czekamy jeszcze ok 1-2 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę.
  5. Dokładnie mieszamy i wylewamy na pergamin do pieczenia, aby trochę ostygł.
  6. Ciasto po tym jak trochę urośnie przelewamy do podłużnej keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  7. Zastygnięty ciągnący się karmel wciskamy lekko do środka na głębokość ok 1-2 cm (później i tak sam opadnie) oraz rozkładamy na górze.
  8. Ciasto pieczemy ok 20-30 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Karmel podczas pieczenia z góry będzie się gotował i może trochę wyciec poza foremkę, więc warto pergaminem zabezpieczyć blachę, żeby się nie przypalił.

 

 

 

 

 

Drożdżowe ciasto karmelowe na kefirze

To ciasto karmelowe to idealna alternatywa dla innych ciasto drożdżowych na święta. Powstało trochę z przypadku. Pamiętacie jak pisałam o pierwszej nieudanej próbie zrobienia honeycomb? Otóż użyłam wtedy cukru pudru zamiast zwykłego cukru i dodałam sodę za wcześnie, zanim karmel osiągnął odpowiednią temperaturę. W efekcie uzyskałam ciągnący się gęsty i plastyczny karmelek. A ponieważ akurat rosło mi drożdżowe ciasto na kefirze postanowiłam je połączyć i zobaczyć co się stanie. I okazało się to strzałem w 10!

Puszysta i wilgotna struktura ciasta zawdzięcza to dodaniu kefiru, który nadał mu też piękny jasny odcień i lekko kwaśny smak. Ciągnące się kawałki karmelu poukładałam na wierzchu powciskałam do środka. Efekt widzicie na zdjęciach.

Ingredients

  • 200 ml kefiru
  • 50 ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g miodu
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Instructions

  1. Mieszamy w misce cukier, mleko, kefir i drożdże i ostawiamy na chwilę, żeby się spieniło

  2. Do zaczynu dodajemy jajka i przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy - ciasto powinno mieć lejącą się, gęstą konsystencję. Odstawiamy do urośnięcia na ok 30-40 minut

  3. W rondelku mieszamy miód, cukier puder i wodę i podgrzewamy

  4. Kiedy karmel zacznie brązowieć i bąbelkować czekamy jeszcze ok 1-2 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę

  5. Dokładnie mieszamy i wylewamy na pergamin do pieczenia, aby trochę ostygł

  6. Ciasto po tym jak trochę urośnie przelewamy do podłużnej keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką

  7. Zastygnięty ciągnący się karmel wciskamy lekko do środka na głębokość ok 1-2 cm (później i tak sam opadnie) oraz rozkładamy na górze

  8. Ciasto pieczemy ok 20-30 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Karmel podczas pieczenia z góry będzie się gotował i może trochę wyciec poza foremkę, więc warto pergaminem zabezpieczyć blachę, żeby się nie przypalił