Hard shell tacos z seitanem

Let’s taco bout it! Kto się pisze na hard shell taco? Co to jest – nic innego jak taco w chrupiącej skorupce z mąki kukurydzianej. To już kolejny przepis wege który dla Was mam – dzisiaj z pikantnym, marynowanym w sosie chilli i wędzonej papryce seitanem. Do tego fasolki, kukurydza, awokado i pomidor.

Całość podana z odrobiną majonezu z sokiem z limonki. Pycha!

 

Składniki:

  • hard shell taco (ok 12 sztuk)
  • 200 g seitana
  • oliwa z oliwek
  • wędzona papryka
  • sos chilli
  • czosnek granulowany
  • Do podania: majonez, limonka, awokado, fasola czerwona i czarna, kukurydza, sałata, pomidor

Przygotowanie:

  1. Seitana kroimy w paski lub kostkę i przekładamy do miseczki.
  2. Dodajemy oliwę z oliwek, wędzoną paprykę, sos chilli oraz czosnek granulowany – ok 1/3 łyżeczki każdej z przypraw i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.
  3. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, pomidora siekamy również drobno.
  4. Zamarynowanego seitana podsmażamy na patelni.
  5. Do hard shell tacos nakładamy zmieszamy z sokiem z limonki majonez, smarując je od wewnątrz, układamy sałaty, awokado, seitana, pomidory i podsypujemy fasolami i kukurydzą.

 

Hard shell tacos z seitanem

Let's taco bout it! Kto się pisze na hard shell taco? Co to jest - nic innego jak taco w chrupiącej skorupce z mąki kukurydzianej. To już kolejny przepis wege który dla Was mam - dzisiaj z pikantnym, marynowanym w sosie chilli i wędzonej papryce seitanem. Do tego fasolki, kukurydza, awokado i pomidor.

Całość podana z odrobiną majonezu z sokiem z limonki. Pycha!

Ingredients

  • ok 12 sztuk hard shell taco
  • 200 g seitana
  • oliwa z oliwek
  • wędzona papryk
  • sos chilli
  • czosnek granulowany
  • Do podania: majonez, limonka, awokado, fasola czerwona i czarna, kukurydza, sałata, pomidor

Instructions

  1. Seitana kroimy w paski lub kostkę i przekładamy do miseczki

  2. Dodajemy oliwę z oliwek, wędzoną paprykę, sos chilli oraz czosnek granulowany - ok 1/3 łyżeczki każdej z przypraw i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę

  3. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, pomidora siekamy również drobno

  4. Zamarynowanego seitana podsmażamy na patelni

  5. Do hard shell tacos nakładamy zmieszamy z sokiem z limonki majonez, smarując je od wewnątrz, układamy sałaty, awokado, seitana, pomidory i podsypujemy fasolami i kukurydzą