Torcik pina colada

Pina colada to popularny drink, ale sama nazwa bierze się od dwóch kluczowych składników, czyli połączenia kokosa z ananasem. Te tropikalne smaki umilą Wam jesienno-zimowe dni i wniosą odrobinę lata o tej porze roku. Delikatny biszkopt skrywa między warstwami kawałki świeżego, soczystego ananasa, chrupiące płatki kokosa oraz delikatny krem mascarpone.

Nie mogłam się powstrzymać od dodania dekoracji w postaci flaminga, który jeszcze bardziej podkręcił egzotykę tego mini torciku.

 

Składniki:

Biszkopt

  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • szczypta soli

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo: prażone chipsy z kokosa, świeży ananas, wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

  • Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Do masy maślanej dodajemy jajka, wanilię i ubijamy mikserem.
  • Po ubiciu łączymy masę z mąką i ubijamy na gładkie ciasto, dodając na końcu mleko.
  • Ciasto przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto odkładamy do ostudzenia, a kiedy wystygnie przecinamy wzdłuż na dwa placki i w poprzek na pół, tworząc 4 prostokątne warstwy.
  • Mascarpone ucieramy z kremówką i cukrem na gładki krem.
  • Ananasa siekamy w kosteczkę zostawiając kilka większych kawałków do dekoracji.
  • Placek biszkopta smarujemy kremem, układamy na nim warstwę ananasa i posypujemy chrupkami kokosa, układamy kolejną warstwę ciasta i powtarzamy.
  • Na ostatniej warstwie ciasta układamy krem, smarujemy resztką brzegi i dekorujemy z góry kawałkami ananasa i kokosa a po bokach przyklejamy wiórki.

 

 

 

 

 

Torcik pina colada

Pina colada to popularny drink, ale sama nazwa bierze się od dwóch kluczowych składników, czyli połączenia kokosa z ananasem. Te tropikalne smaki umilą Wam jesienno-zimowe dni i wniosą odrobinę lata o tej porze roku. Delikatny biszkopt skrywa między warstwami kawałki świeżego, soczystego ananasa, chrupiące płatki kokosa oraz delikatny krem mascarpone.

Nie mogłam się powstrzymać od dodania dekoracji w postaci flaminga, który jeszcze bardziej podkręcił egzotykę tego mini torciku.

Ingredients

  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo: prażone chipsy z kokosa, świeży ananas, wiórki kokosowe do dekoracji

Instructions

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Do masy maślanej dodajemy jajka, wanilię i ubijamy mikserem

  2. Po ubiciu łączymy masę z mąką i ubijamy na gładkie ciasto, dodając na końcu mleko

  3. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut do tzw. suchego patyczka

  4. Upieczone ciasto odkładamy do ostudzenia, a kiedy wystygnie przecinamy wzdłuż na dwa placki i w poprzek na pół, tworząc 4 prostokątne warstwy

  5. Mascarpone ucieramy z kremówką i cukrem na gładki krem

  6. Ananasa siekamy w kosteczkę zostawiając kilka większych kawałków do dekoracji

  7. Placek biszkopta smarujemy kremem, układamy na nim warstwę ananasa i posypujemy chrupkami kokosa, układamy kolejną warstwę ciasta i powtarzamy

  8. Na ostatniej warstwie ciasta układamy krem, smarujemy resztką brzegi i dekorujemy z góry kawałkami ananasa i kokosa a po bokach przyklejamy wiórki