Sałatka z grillowanym haloumi, figami i awokado
Jeśli komuś znudziły się zupy i klasyczne jesienne dania, to ta sałatka będzie ciekawą lekką odmianą. Chrupiący miks młodych liści – rukoli, botwinki, sałat, do tego słodkie świeże figi, kremowe awokado i grillowany ser haloumi. Dla dodatkowej tekstury dodałam pestki dyni, słonecznika i orzeszki piniowe, a całość skropiłam oliwą truflową.
Jeżeli nie lubicie smaku trufli, to zwykły dressing np z oliwy, soku z cytryny i odrobiny miodu też sprawdzi się idealnie
Składniki:
- 150 g haloumi
- 2-3 figi
- 1 awokado
- mix sałat
- pestki dyni, słonecznika, orzeszki piniowe
- oliwa truflowa
Przygotowanie:
- Figi myjemy i kroimy w ćwiartki.
- Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę.
- Ser haloumi kroimy w plastry i grillujemy z obu stron.
- Do miski wrzucamy mix sałat, awokado, figi, ser, dosypujemy trochę pestek i orzeszków, doprawiamy do smaku i skrapiamy oliwą truflową.
- Mieszamy sałatkę delikatnie i serwujemy – np. z dobrym chlebem.
Leave a Comment