Sałatka z grillowanym haloumi, figami i awokado

Jeśli komuś znudziły się zupy i klasyczne jesienne dania, to ta sałatka będzie ciekawą lekką odmianą. Chrupiący miks młodych liści – rukoli, botwinki, sałat, do tego słodkie świeże figi, kremowe awokado i grillowany ser haloumi. Dla dodatkowej tekstury dodałam pestki dyni, słonecznika i orzeszki piniowe, a całość skropiłam oliwą truflową.

Jeżeli nie lubicie smaku trufli, to zwykły dressing np z oliwy, soku z cytryny i odrobiny miodu też sprawdzi się idealnie

 

Składniki:

  • 150 g haloumi
  • 2-3 figi
  • 1 awokado
  • mix sałat
  • pestki dyni, słonecznika, orzeszki piniowe
  • oliwa truflowa

Przygotowanie:

  1. Figi myjemy i kroimy w ćwiartki.
  2. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Ser haloumi kroimy w plastry i grillujemy z obu stron.
  4. Do miski wrzucamy mix sałat, awokado, figi, ser, dosypujemy trochę pestek i orzeszków, doprawiamy do smaku i skrapiamy oliwą truflową.
  5. Mieszamy sałatkę delikatnie i serwujemy – np. z dobrym chlebem.