Tarta z gruszką, gorgonzolą i porem
Czy są na Sali fani połączenia gruszki z gorgonzolą? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was. Te dwa smaki razem zdecydowanie kojarzą mi się z jesienią. Tym razem połączone w tarcie na cieście francuskim – kremowe nadzienie jajeczne z kwaśną śmietaną i podsmażonym porem, kawałki gorgonzoli i gruszka.
Por można zastąpić np. szalotka, ale jego charakterystyczny delikatny smak idealnie się wpisuje w to danie.
Składniki:
- 1 gruszka
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Kawałek pora
- Gorgonzola
- Sól i pieprz
- Ciasto francuskie
Przygotowanie:
- Formę wykładamy ciastem francuskim i podpiekamy w 180 stopniach przez ok 5-7 minut.
- Por kroimy w paseczki i podsmażamy z odrobiną soli na maśle, aby się zrumienił.
- Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry zostawiając łączenie na jednym boku.
- Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy podsmażonego pora i kawałki gorgonzoli.
- Masę wylewamy na lekko podpieczone ciasto, a na wierzchu układamy obraną i ponacinaną gruszkę.
- Pieczemy ok 15 – 20 minut w 180 stopniach.
Tarta z gruszką, gorgonzolą i porem
Czy są na Sali fani połączenia gruszki z gorgonzolą? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was. Te dwa smaki razem zdecydowanie kojarzą mi się z jesienią. Tym razem połączone w tarcie na cieście francuskim – kremowe nadzienie jajeczne z kwaśną śmietaną i podsmażonym porem, kawałki gorgonzoli i gruszka.
Por można zastąpić np. szalotka, ale jego charakterystyczny delikatny smak idealnie się wpisuje w to danie.
Ingredients
- 1 gruszka
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- kawałek pora ok 10 cm
- gorgonzola
- ciasto francuskie
Instructions
-
Formę wykładamy ciastem francuskim i podpiekamy w 180 stopniach przez ok 5-7 minut
-
Por kroimy w paseczki i podsmażamy z odrobiną soli na maśle, aby się zrumienił
-
Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry zostawiając łączenie na jednym boku
-
Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy podsmażonego pora i kawałki gorgonzoli
-
Masę wylewamy na lekko podpieczone ciasto, a na wierzchu układamy obraną i ponacinaną gruszkę
-
Pieczemy ok 15 – 20 minut w 180 stopniach
Leave a Comment