Tarta z gruszką, gorgonzolą i porem

Czy są na Sali fani połączenia gruszki z gorgonzolą? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was. Te dwa smaki razem zdecydowanie kojarzą mi się z jesienią. Tym razem połączone w tarcie na cieście francuskim – kremowe nadzienie jajeczne z kwaśną śmietaną i podsmażonym porem, kawałki gorgonzoli i gruszka.

Por można zastąpić np. szalotka, ale jego charakterystyczny delikatny smak idealnie się wpisuje w to danie.

 

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Kawałek pora
  • Gorgonzola
  • Sól i pieprz
  • Ciasto francuskie

Przygotowanie:

  1. Formę wykładamy ciastem francuskim i podpiekamy w 180 stopniach przez ok 5-7 minut.
  2. Por kroimy w paseczki i podsmażamy z odrobiną soli na maśle, aby się zrumienił.
  3. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry zostawiając łączenie na jednym boku.
  4. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy podsmażonego pora i kawałki gorgonzoli.
  5. Masę wylewamy na lekko podpieczone ciasto, a na wierzchu układamy obraną i ponacinaną gruszkę.
  6. Pieczemy ok 15 – 20 minut w 180 stopniach.

 

 

 

 

 

Tarta z gruszką, gorgonzolą i porem

Czy są na Sali fani połączenia gruszki z gorgonzolą? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was. Te dwa smaki razem zdecydowanie kojarzą mi się z jesienią. Tym razem połączone w tarcie na cieście francuskim – kremowe nadzienie jajeczne z kwaśną śmietaną i podsmażonym porem, kawałki gorgonzoli i gruszka.

Por można zastąpić np. szalotka, ale jego charakterystyczny delikatny smak idealnie się wpisuje w to danie.

Ingredients

  • 1 gruszka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kawałek pora ok 10 cm
  • gorgonzola
  • ciasto francuskie

Instructions

  1. Formę wykładamy ciastem francuskim i podpiekamy w 180 stopniach przez ok 5-7 minut

  2. Por kroimy w paseczki i podsmażamy z odrobiną soli na maśle, aby się zrumienił

  3. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry zostawiając łączenie na jednym boku

  4. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy podsmażonego pora i kawałki gorgonzoli

  5. Masę wylewamy na lekko podpieczone ciasto, a na wierzchu układamy obraną i ponacinaną gruszkę

  6. Pieczemy ok 15 – 20 minut w 180 stopniach