Waniliowo-cynamonowa panna cotta z borówkami

Niby klasyczna panna cotta, ale z lekka nuta cynamonu. Idealna na jesień, korzenna i delikatna. Wbrew pozorom jest to super prosty deser, który robi się w kilka minut i wcale nie jest skomplikowany. Koniecznie wypróbujcie tej cynamonowej wersji. Ja dodałam borówki dla odrobiny świeżości i zbilansowania słodkości, ale jeśli lubicie korzenne smaki możecie pójść na całość serwując ją z sosem typu słony karmel lub dyniowym.

Ja preferuję panna cottę na żelatynie, ponieważ wówczas jest bardziej kremowa, ale wersja z agar agar też wyjdzie super.

 

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalewamy zimną woda i odstawiamy do namoczenia.
  2. Laskę wanilii przecinamy na pół, wyciągamy nasiona i dodajemy do śmietanki razem z samą laską oraz korą cynamonową i cukrem.
  3. Podgrzewamy śmietankę, aż prawie zacznie się gotować.
  4. Zdejmujemy z ognia, wyciągamy polówki laski wanilii i cynamon i dodajemy namoczoną żelatynę.
  5. Mieszamy, aż całkiem się rozpuści i przelewamy płyn do słoiczków przez sitko, aby umilknąć grudek.
  6. Schładzamy ok 2 godziny i podajemy z borówkami.

 

 

 

Waniliowo-cynamonowa panna cotta z borówkami

Niby klasyczna panna cotta, ale z lekka nuta cynamonu. Idealna na jesień, korzenna i delikatna. Wbrew pozorom jest to super prosty deser, który robi się w kilka minut i wcale nie jest skomplikowany. Koniecznie wypróbujcie tej cynamonowej wersji. Ja dodałam borówki dla odrobiny świeżości i zbilansowania słodkości, ale jeśli lubicie korzenne smaki możecie pójść na całość serwując ją z sosem typu słony karmel lub dyniowym.

Ja preferuję panna cottę na żelatynie, ponieważ wówczas jest bardziej kremowa, ale wersja z agar agar też wyjdzie super.

Ingredients

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • borówki

Instructions

  1. Żelatynę zalewamy zimną woda i odstawiamy do namoczenia

  2. Laskę wanilii przecinamy na pół, wyciągamy nasiona i dodajemy do śmietanki razem z samą laską oraz korą cynamonową i cukrem

  3. Podgrzewamy śmietankę, aż prawie zacznie się gotować

  4. Zdejmujemy z ognia, wyciągamy polówki laski wanilii i cynamon i dodajemy namoczoną żelatynę

  5. Mieszamy, aż całkiem się rozpuści i przelewamy płyn do słoiczków przez sitko, aby umilknąć grudek

  6. Schładzamy ok 2 godziny i podajemy z borówkami