Jesienne crumble z gruszką i żurawiną i kruszonką z płatkami owsianymi

Crumble to deser uniwersalny,  na każdą porę roku, który dzięki wykorzystaniu sezonowych składników fantastycznie potrafi dopasować się do aury na dworze. Dzisiejsza jesienna propozycja to soczyste nadzienie z gruszek i żurawiny z cytrynową nutą, skryte pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi.

Pyszne i szybkie, smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło, szczególnie z gałką lodów waniliowych.

 

Składniki:

Nadzienie

  • 3 gruszki
  • 250 g świeżej żurawiny
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • cynamon

Kruszonka

  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szklanki płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  2. Do pokrojonych gruszek dodajemy żurawinę, miód, 1 łyżkę cynamonu i startą skórkę z cytryny i wszystko razem mieszamy.
  3. Nadzienie przekładamy do formy do tarty lub naczynia żaroodpornego.
  4. W drugiej misce łączymy ze sobą zimne masło, mąkę i cukier puder, tworząc kruche ciasto, a następnie dodajemy płatki owsiane i posypujemy kruszonką owoce.
  5. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut aż kruszonka się zrumieni.

 

 

 

 

 

 

Jesienne crumble z gruszką i żurawiną i kruszonką z płatkami owsianymi

Crumble to deser uniwersalny,  na każdą porę roku, który dzięki wykorzystaniu sezonowych składników fantastycznie potrafi dopasować się do aury na dworze. Dzisiejsza jesienna propozycja to soczyste nadzienie z gruszek i żurawiny z cytrynową nutą, skryte pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi.

Pyszne i szybkie, smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło, szczególnie z gałką lodów waniliowych.

Ingredients

  • 3 gruszki
  • 250 g świeżej żurawiny
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • cynamon
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szklanki płatków owsianych

Instructions

  1. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę

  2. Do pokrojonych gruszek dodajemy żurawinę, miód, 1 łyżkę cynamonu i startą skórkę z cytryny i wszystko razem mieszamy

  3. Nadzienie przekładamy do formy do tarty lub naczynia żaroodpornego

  4. W drugiej misce łączymy ze sobą zimne masło, mąkę i cukier puder, tworząc kruche ciasto, a następnie dodajemy płatki owsiane i posypujemy kruszonką owoce

  5. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut aż kruszonka się zrumieni