Ravioli z dynią, mascarpone i orzechami pecan

Rozpoczął się sezon na dynię, więc pora na kolejny przepis z dynią w roli głównej. Tym razem w postaci kremowego nadzienia, które swoją kremową konsystencję zawdzięcza delikatnemu serkowi mascarpone. Dla dodanie odrobiny wyrazistości nadzienie doprawiłam chilli, a dla tekstury do środka trafiły także prażone orzechy pecan.

Przepis na ciasto to dokładnie ten sam, którym dzieliłam się z Wami w tym przepisie na domowy makaron.

 

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • woda

Nadzienie

  • 0,5 małej dyni piżmowej
  • 250 g mascarpone
  • chilli
  • 100 g orzechów pecan
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z solą i tworzymy krater.
  2. Wbijamy jajka i delikatnie widelcem mieszamy je z mąką, uważając, aby nie naruszyć granic kopca i nie pozwolić jajkom wypłynąć.
  3. Kiedy masa zrobi się gęsta dolewamy odrobinę wody i zagniatamy – jeśli zobaczymy, że ciasto robi się zbyt zbite można dodać jeszcze trochę wody.
  4. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok 10 minut, aż będzie gładkie. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok 30 minut, aby aktywował się gluten.
  5. Kiedy ciasto odpoczywa przygotowujemy nadzienie. Dynię obieramy ze skórki i usuwamy pestki, kroimy w kostkę i gotujemy aż zmięknie.
  6. Ugotowaną dynię rozgniatamy praską, dodajemy mascarpone, chilli, sól i pieprz oraz podprażone na suchej patelni i posiekane drobno orzechy pecan.
  7. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i albo wałkujemy na grubość ok 1-2 mm (im cieńsze tym lepiej). Jeśli nie macie maszynki do makaronu możecie zrobić to ręcznie.
  8. Ja użyłam formy do ravioli – najpierw oprószamy ją obficie mąką, następnie układamy płat ciasta. W zagłębienia nakładamy niewielką porcję nadzienia, przykrywamy drugim płatem ciasta i wałkujemy łącząc ze sobą oba płaty.
  9. Jeżeli nie posiadacie formy do ravioli możecie to zrobić bez niej, na tej samej zasadzie, tyle, że ręcznie dociskając przestrzeń pomiędzy nadzieniem i wycinając je nożem lub karbowanym radełkiem.
  10. Ravioli gotujemy ok 5 minut, aż ciasto zmięknie.
  11. Polecam podawać z palonym masłem, pietruszką i podprażonymi orzechami.

 

 

 

 

Ravioli z dynią, mascarpone i orzechami pecan

Rozpoczął się sezon na dynię, więc pora na kolejny przepis z dynią w roli głównej. Tym razem w postaci kremowego nadzienia, które swoją kremową konsystencję zawdzięcza delikatnemu serkowi mascarpone. Dla dodanie odrobiny wyrazistości nadzienie doprawiłam chilli, a dla tekstury do środka trafiły także prażone orzechy pecan.

Przepis na ciasto to dokładnie ten sam, którym dzieliłam się z Wami w tym przepisie na domowy makaron.

Ingredients

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • woda
  • 0,5 małej dyni piżmowej
  • 250 g mascarpone
  • chilli
  • 100 g orzechów pecan
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z solą i tworzymy krater

  2. Wbijamy jajka i delikatnie widelcem mieszamy je z mąką, uważając, aby nie naruszyć granic kopca i nie pozwolić jajkom wypłynąć.

  3. Kiedy masa zrobi się gęsta dolewamy odrobinę wody i zagniatamy – jeśli zobaczymy, że ciasto robi się zbyt zbite można dodać jeszcze trochę wody

  4. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok 10 minut, aż będzie gładkie. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok 30 minut, aby aktywował się gluten

  5. Kiedy ciasto odpoczywa przygotowujemy nadzienie. Dynię obieramy ze skórki i usuwamy pestki, kroimy w kostkę i gotujemy aż zmięknie

  6. Ugotowaną dynię rozgniatamy praską, dodajemy mascarpone, chilli, sól i pieprz oraz podprażone na suchej patelni i posiekane drobno orzechy pecan

  7. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i albo wałkujemy na grubość ok 1-2 mm (im cieńsze tym lepiej). Jeśli nie macie maszynki do makaronu możecie zrobić to ręcznie

  8. Ja użyłam formy do ravioli - najpierw oprószamy ją obficie mąką, następnie układamy płat ciasta. W zagłębienia nakładamy niewielką porcję nadzienia, przykrywamy drugim płatem ciasta i wałkujemy łącząc ze sobą oba płaty

  9. Jeżeli nie posiadacie formy do ravioli możecie to zrobić bez niej, na tej samej zasadzie, tyle, że ręcznie dociskając przestrzeń pomiędzy nadzieniem i wycinając je nożem lub karbowanym radełkiem

  10. Ravioli gotujemy ok 5 minut, aż ciasto zmięknie

  11. Polecam podawać z palonym masłem, pietruszką i podprażonymi orzechami