Jajka sadzone na szpinaku kruszonką z chrupiącego prosciutto

Dzisiaj tak na dobry początek tygodnia mam dla Was kolejną śniadaniową propozycję. Ten rodzaj serwowania jajek to jeden z moich ulubionych. Jajka sadzone na lekko blanszowanych liściach szpinaku z odrobiną czosnku, do tego pokruszona chrupiąca szynka prosciutto.

Szynkę prosciutto można z powodzeniem zastąpić inną dojrzewającą szynką bądź bekonem, ale ja tym razem postawiłam na ten włoski przysmak.

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200g szpinaku baby
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz
  • Masło
  • Szynka prosciutto

Przygotowanie:

  1. Szynkę na suchej patelni podsmażamy aż się pięknie zarumieni i odkładamy na ręcznik papierowy.
  2.  Na tej samej patelni na odrobinie masła blanszujemy szpinak z dodatkiem posiekanego ząbku czosnku – doprawiamy do smaku.
  3. Blanszowany szpinak przekładamy do folii aluminiowej aby nie wytracił temperatury.
  4. Na koniec smażymy jajka. Serwujemy je położone na blanszowanych liściach szpinaku i posypujemy chrupiącą kruszonką z szynki.

 

 

 

 

Jajka sadzone na szpinaku kruszonką z chrupiącego prosciutto

Dzisiaj tak na dobry początek tygodnia mam dla Was kolejną śniadaniową propozycję. Ten rodzaj serwowania jajek to jeden z moich ulubionych. Jajka sadzone na lekko blanszowanych liściach szpinaku z odrobiną czosnku, do tego pokruszona chrupiąca szynka prosciutto.

Szynkę prosciutto można z powodzeniem zastąpić inną dojrzewającą szynką bądź bekonem, ale ja tym razem postawiłam na ten włoski przysmak.

Ingredients

  • 4 jajka
  • 200 g szpinaku baby
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • masło
  • szynka prosciutto

Instructions

  1. Szynkę na suchej patelni podsmażamy aż się pięknie zarumieni i odkładamy na ręcznik papierowy

  2. Na tej samej patelni na odrobinie masła blanszujemy szpinak z dodatkiem posiekanego ząbku czosnku – doprawiamy do smaku

  3. Blanszowany szpinak przekładamy do folii aluminiowej aby nie wytracił temperatury

  4. Na koniec smażymy jajka. Serwujemy je położone na blanszowanych liściach szpinaku i posypujemy chrupiącą kruszonką z szynki