Jesienna tarta z nektarynką, śliwką i morelą

Korzenne smaki powracają na bloga. Tym razem pod postacią tarty z ciasta francuskiego wypełnionej kawałkami śliwek, nektarynek i moreli z cynamonową nutą. Ta prosta tarta nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i jest prosta i szybka w wykonaniu.

Aby uniknąć wypływających soków z owoców i mokrego ciasta polecam obtoczyć je lekko w odrobinie mąki ziemniaczanej.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 śliwki
  • 1 nektarynka
  • 3-4 morele
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do miski.
  2. Foremkę do tarty wykładamy ciastem francuskim, zostawiając kilka pasków dla dekoracji na wierzch.
  3. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem oraz cukrem i przekładamy do wyłożonej ciastem formy.
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-25 minut.
  5. Podajemy posypaną cukrem pudrem.

 

 

 

Jesienna tarta z nektarynką, śliwką i morelą

Korzenne smaki powracają na bloga. Tym razem pod postacią tarty z ciasta francuskiego wypełnionej kawałkami śliwek, nektarynek i moreli z cynamonową nutą. Ta prosta tarta nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i jest prosta i szybka w wykonaniu.

Aby uniknąć wypływających soków z owoców i mokrego ciasta polecam obtoczyć je lekko w odrobinie mąki ziemniaczanej.

Ingredients

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 śliwki
  • 1 nektarynka
  • 3-4 morele
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Instructions

  1. Owoce myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do miski

  2. Foremkę do tarty wykładamy ciastem francuskim, zostawiając kilka pasków dla dekoracji na wierzch

  3. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem oraz cukrem i przekładamy do wyłożonej ciastem formy

  4. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-25 minut

  5. Podajemy posypaną cukrem pudrem