Rozgrzewająca zupa krem z dyni i brokułu z kozim serem

Lato postanowiło już na dobre wynieść się z Polski i pogoda nas niestety ostatnio nie rozpieszcza. Temperatury zaczynają drastycznie spadać i nie trudno o przeziębienia. W związku z tym warto po powrocie z pracy zjeść coś ciepłego i pożywnego. Ta zupa z pewnością dostarczy porcji witamin. Pieczona dynia, brokuł, słony ser kozi, kurkuma i prażona chrupiąca szynka prosciutto.

Jeśli nie jesteście fanami sera koziego z powodzeniem można zastąpić go serem feta.

 

Składniki:

  • 0,5 średniej wielkości dyni
  • 1 brokuł
  • 2 pomidory
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • Oliwa z oliwek
  • 1 l wody
  • Kurkuma
  • Sól i pieprz
  • Do podania: ser kozi, szynka prosciutto, szczypiorek, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze cząstki.
  2. Na wyłożonej pergaminem blaszce układamy kawałki dyni, brokułu, przekrojone na ćwiartki pomidory i cebule oraz ząbki czosnku w łupinach.
  3. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
  4. Upieczone i lekko ostudzone warzywa blendujemy z wodą (z czosnku należy przed blendowaniem usunąć łupimy i potencjalne ogonki z cebuli)
  5. Doprawiamy do smaku kurkumą i solą oraz pieprzem.
  6. Serwujemy z kozim serem, szczypiorkiem i podsmażony na suchej patelni i odsączony z tłuszczu chipsem z szynki.

 

 

 

 

Rozgrzewająca zupa krem z dyni i brokułu z kozim serem

Lato postanowiło już na dobre wynieść się z Polski i pogoda nas niestety ostatnio nie rozpieszcza. Temperatury zaczynają drastycznie spadać i nie trudno o przeziębienia. W związku z tym warto po powrocie z pracy zjeść coś ciepłego i pożywnego. Ta zupa z pewnością dostarczy porcji witamin. Pieczona dynia, brokuł, słony ser kozi, kurkuma i prażona chrupiąca szynka prosciutto.

Jeśli nie jesteście fanami sera koziego z powodzeniem można zastąpić go serem feta.

Ingredients

  • 0,5 średniej wielkości dyni
  • 1 brokuł
  • 2 pomidory
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • oliwa z oliwek
  • l wody
  • Kurkuma
  • Sól i pieprz
  • Do podania: ser kozi, szynka prosciutto, szczypiorek, oliwa z oliwek

Instructions

  1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze cząstki

  2. Na wyłożonej pergaminem blaszce układamy kawałki dyni, brokułu, przekrojone na ćwiartki pomidory i cebule oraz ząbki czosnku w łupinach

  3. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach

  4. Upieczone i lekko ostudzone warzywa blendujemy z wodą (z czosnku należy przed blendowaniem usunąć łupimy i potencjalne ogonki z cebuli)

  5. Doprawiamy do smaku kurkumą i solą oraz pieprzem

  6. Serwujemy z kozim serem, szczypiorkiem i podsmażony na suchej patelni i odsączony z tłuszczu chipsem z szynki