Bułeczki bao z tofu marynowanym w sosie orzechowym

Pora na kolejne bułeczki bao, tym razem w wersji wegetariańskiej. Z cudownie aromatycznym grillowanym tofu marynowanym w sosie orzechowym. Do tego siekane prażone orzeszki ziemne, chilli, świeży ogórek i marchewka. Nie może też zabraknąć majonezu chipotle.

Niebo w gębie, dosłownie i w przenośni, bo bułeczki bao są puszyste jak chmurki i ich jedzenie to sama przyjemność.

 

Składniki:

  • 4 bułki bao
  • Świeży ogórek
  • Mała marchewka
  • Szczypiorek
  • Orzeszki ziemne
  • Majonez
  • Papryka chipotle

Orzechowe tofu

  • 250g tofu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Imbir w proszku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • Chilli
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy ze sobą masło orzechowe, sos sojowy, imbir, paprykę chilli, roztarty czosnek i olej kokosowy oraz syrop klonowy, dokładnie mieszamy i dodajemy do marynaty pokrojone w plastry tofu. Odstawiamy na ok 20 minut.
  2. Ogórka kroimy w plasterki, marchewkę w cienkie paseczki, a szczypiorek rwiemy na poskręcane paseczki.
  3. Majonez mieszamy z papryką chipotle.
  4. Zamarynowane tufu podsmażamy na patelni, aż stanie się pięknie rumiane.
  5. Bułeczki bao smarujemy w środku majonezem, układamy na spodzie plasterki ogórka, tofu, posypujemy rwanym szczypiorkiem, paseczkami marchewki i prażonymi siekanymi orzeszkami ziemnymi. Można dodać chilli dla zaostrzenia smaku.

 

 

 

 

Bułeczki bao z tofu marynowanym w sosie orzechowym

Pora na kolejne bułeczki bao, tym razem w wersji wegetariańskiej. Z cudownie aromatycznym grillowanym tofu marynowanym w sosie orzechowym. Do tego siekane prażone orzeszki ziemne, chilli, świeży ogórek i marchewka. Nie może też zabraknąć majonezu chipotle.

Niebo w gębie, dosłownie i w przenośni, bo bułeczki bao są puszyste jak chmurki i ich jedzenie to sama przyjemność.

Ingredients

  • 4 bułki bao
  • świeży ogórek
  • mała marchewka
  • szczypiorek
  • orzeszki ziemne
  • papryka chipotle
  • majonez
  • 250 g tofu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Imbir w proszku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • chilli

Instructions

  1. W misce mieszamy ze sobą masło orzechowe, sos sojowy, imbir, paprykę chilli, roztarty czosnek i olej kokosowy oraz syrop klonowy, dokładnie mieszamy i dodajemy do marynaty pokrojone w plastry tofu. Odstawiamy na ok 20 minut

  2. Ogórka kroimy w plasterki, marchewkę w cienkie paseczki, a szczypiorek rwiemy na poskręcane paseczki

  3. Majonez mieszamy z papryką chipotle

  4. Zamarynowane tufu podsmażamy na patelni, aż stanie się pięknie rumiane

  5. Bułeczki bao smarujemy w środku majonezem, układamy na spodzie plasterki ogórka, tofu, posypujemy rwanym szczypiorkiem, paseczkami marchewki i prażonymi siekanymi orzeszkami ziemnymi. Można dodać chilli dla zaostrzenia smaku