Duszony łosoś z grillowanymi szparagami i młodymi ziemniakami

Lekki i smaczny obiad? Proszę bardzo – duszony w sakiewce łosoś podany z gotowanymi w mundurkach młodymi ziemniakami oraz sprężystymi grillowanymi szparagami to idealne rozwiązanie, jeśli chcecie zjeść coś pożywnego a zarazem niezapychającego. Dzięki duszeniu w sakiewce razem z czosnkiem i ziołami mięso łososia zyskało wiele aromatów.

Przyprawy można dowolnie modyfikować, ale pamiętajcie, aby unikać skrapiania mięsa sokiem z cytryny przed obróbką cieplną, bo kwasy z soku ścinają białko i mięso przestaje być delikatne.

 

Składniki:

  • 500 g  filetu z łososia
  • 4-6 młodych ziemniaków
  • pęczek szparagów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Pęczek tymianku
  • skórka z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie aż zmiękną.
  2. Łososia doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy startą skórką z cytryny i posiekanym czosnkiem, układamy na nim gałązki tymianku i zamykamy w kieszonce z folii aluminiowej.
  3. Łososia pieczemy w 170 stopniach przez ok 15 minut.
  4. Szparagi płuczemy dokładnie, jeśli potrzeba odcinamy dolne zdrewniałe części łodygi i grillujemy na patelni.
  5. Duszonego łososia podajemy z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami i grillowanymi szparagami.

 

 

 

 

Duszony łosoś z grillowanymi szparagami i młodymi ziemniakami

Lekki i smaczny obiad? Proszę bardzo - duszony w sakiewce łosoś podany z gotowanymi w mundurkach młodymi ziemniakami oraz sprężystymi grillowanymi szparagami to idealne rozwiązanie, jeśli chcecie zjeść coś pożywnego a zarazem niezapychającego. Dzięki duszeniu w sakiewce razem z czosnkiem i ziołami mięso łososia zyskało wiele aromatów.

Przyprawy można dowolnie modyfikować, ale pamiętajcie, aby unikać skrapiania mięsa sokiem z cytryny przed obróbką cieplną, bo kwasy z soku ścinają białko i mięso przestaje być delikatne.

Ingredients

  • 500 g filetu z łososia
  • 4-6 młodych ziemniaków
  • pęczek szparagów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek tymianku
  • skórka z cytryny
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie aż zmiękną

  2. Łososia doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy startą skórką z cytryny i posiekanym czosnkiem, układamy na nim gałązki tymianku i zamykamy w kieszonce z folii aluminiowej

  3. Łososia pieczemy w 170 stopniach przez ok 15 minut

  4. Szparagi płuczemy dokładnie, jeśli potrzeba odcinamy dolne zdrewniałe części łodygi i grillujemy na patelni

  5. Duszonego łososia podajemy z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami i grillowanymi szparagami