Zielone curry z indykiem i groszkiem cukrowym

Spośród wszystkich rodzajów curry to właśnie zielone jest moim ulubionym. Dlaczego? Jest odpowiednio pikantne i aromatyczne, wyczuwalny w nim jest smak kafira, który wręcz uwielbiam. No i ten kolor – łatwo jest uzyskać żółte czy czerwone curry, ale naturalnie zielony kolor trafia się rzadko.

Dzisiejsza propozycja to zielone curry z soczystym indykiem i chrupiącym groszkiem cukrowym, który dodaje całemu daniu słodyczy.

 

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 150 g groszku cukrowego
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • zielona pasta curry
  • kafir
  • 2 ząbki czosnku
  • chilli
  • Do podania: ryż, kolendra, świeże chilli

Przygotowanie:

  1. Indyka płuczemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kokosowego.
  2. Kiedy zacznie się rumienić dodajemy posiekany czosnek, 2-3 liście kafira i pastę curry – ok 2-3 łyżki, obsmażamy przez pół minuty i wlewamy mleczko kokosowe.
  3. Sos dusimy, aż zacznie się trochę redukować.
  4. Kiedy sos lekko zgęstnieje doprawiamy do smaku chilli jeśli lubicie bardziej pikantne dania, dodajemy kukurydzę i groszek i po minucie zdejmujemy z ognia – groszek powinien się tylko blanszować, ale pozostać chrupki i zielony.
  5. Serwujemy z ryżem i odrobiną kolendry oraz świeżego chilli.

 

 

 

 

Zielone curry z indykiem i groszkiem cukrowym

Spośród wszystkich rodzajów curry to właśnie zielone jest moim ulubionym. Dlaczego? Jest odpowiednio pikantne i aromatyczne, wyczuwalny w nim jest smak kafiru, który wręcz uwielbiam. No i ten kolor – łatwo jest uzyskać żółte czy czerwone curry, ale naturalnie zielony kolor trafia się rzadko.

Dzisiejsza propozycja to zielone curry z soczystym indykiem i chrupiącym groszkiem cukrowym, który dodaje całemu daniu słodyczy.

Ingredients

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 150 g groszku cukrowego
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • zielona pasta curry
  • kafir
  • 2 ząbki czosnku
  • chilli
  • Do podania: ryż, kolendra, świeże chilli

Instructions

  1. Indyka płuczemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kokosowego

  2. Kiedy zacznie się rumienić dodajemy posiekany czosnek, 2-3 liście kafira i pastę curry - ok 2-3 łyżki, obsmażamy przez pół minuty i wlewamy mleczko kokosowe

  3. Sos dusimy, aż zacznie się trochę redukować

  4. Kiedy sos lekko zgęstnieje doprawiamy do smaku chilli jeśli lubicie bardziej pikantne dania, dodajemy kukurydzę i groszek i po minucie zdejmujemy z ognia - groszek powinien się tylko blanszować, ale pozostać chrupki i zielony

  5. Serwujemy z ryżem i odrobiną kolendry oraz świeżego chilli