Burger z ośmiornicą, ananasem i majonezem cytrynowym

Były już liczne burgery wołowe, z pulled pork czyli szarpana wieprzowiną, kaczką i łososiem. Pora zatem na coś kompletnie innego – burger z grillowanymi mackami ośmiornicy. Mięsistym i sprężystym kawałkom ośmiornicy towarzyszy soczysty świeży ananasa, chrupiąca sałata, kremowy twarożek oraz cytrynowy majonez.

Idealna kompozycja smakowa, w której grają ze sobą różne smaki i faktury. Ja wykorzystałam już gotowane macki ośmiornicy, które wystarczyło lekko zgrillować, ale możecie też przygotować je sami.

 

Składniki:

  • 2 gotowane macki ośmiornicy
  • Ananas
  • Sałata karbowana
  • Świeży ogórek
  • Majonez
  • Cytryna
  • Kremowy serek
  • 4 bułki do burgerów

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy 4 łyżki majonezu z łyżką soku z cytryny i startą skórką z cytryny.
  2. Ananasa kroimy na plasterki, tak samo ogórka.
  3. Bułki kroimy na pół i grillujemy z każdej strony.
  4. Macki ośmiornicy grillujemy przez 1 minutę z każdej strony i kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Dolną połówkę bułki smarujemy serkiem, układamy na niej sałatę, kawałki ośmiornicy, plastry ananasa, skrapiamy majonezem cytrynowym, układamy kilka plasterków ogórka i przykrywamy górną połówką również posmarowaną majonezem.

 

 

 

 

Burger z ośmiornicą, ananasem i majonezem cytrynowym

Były już liczne burgery wołowe, z pulled pork czyli szarpana wieprzowiną, kaczką i łososiem. Pora zatem na coś kompletnie innego – burger z grillowanymi mackami ośmiornicy. Mięsistym i sprężystym kawałkom ośmiornicy towarzyszy soczysty świeży ananasa, chrupiąca sałata, kremowy twarożek oraz cytrynowy majonez.

Idealna kompozycja smakowa, w której grają ze sobą różne smaki i faktury. Ja wykorzystałam już gotowane macki ośmiornicy, które wystarczyło lekko zgrillować, ale możecie też przygotować je sami.

Ingredients

  • 2 gotowane macki ośmiornicy
  • Ananas
  • Sałata karbowana
  • Świeży ogórek
  • Majonez
  • Cytryna
  • Kremowy serek
  • 4 bułki do burgerów

Instructions

  1. W miseczce mieszamy 4 łyżki majonezu z łyżką soku z cytryny i startą skórką z cytryny

  2. Ananasa kroimy na plasterki, tak samo ogórka

  3. Bułki kroimy na pół i grillujemy z każdej strony

  4. Macki ośmiornicy grillujemy przez 1 minutę z każdej strony i kroimy na mniejsze kawałki

  5. Dolną połówkę bułki smarujemy serkiem, układamy na niej sałatę, kawałki ośmiornicy, plastry ananasa, skrapiamy majonezem cytrynowym, układamy kilka plasterków ogórka i przykrywamy górną połówką również posmarowaną majonezem