Portugalska cataplana z ośmiornicą, dorszem i halibutem

W tym tygodniu zdecydowanie przywołuję z pamięci smaki Portugalii. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań tamtejszej kuchni jest cataplana, czyli danie jednogarnkowe, w którym główną rolę grają ryby lub mięso i ziemniak. Wszystko pływa w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym z dodatkiem chilli, czosnku i cebuli.

W mojej wersji w cataplanie wylądowały kawałki tłuściutkiego halibuta, soczystego dorsza oraz sprężystej ośmiornicy. Można dodać też małże i krewetki, ale ponieważ jednym z gości, dla których gotowałam to danie był mój uczulony na chitynę brat musiałam tym razem krewetki odpuścić 😉

 

Składniki:

  • 3 szalotki
  • 2 pomidory bawole serca
  • 2 kolorowe papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 400 g halibuta
  • 400 g dorsza
  • 2 macki ośmiornicy gotowanej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 papryczka chili
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy grubo, papryki siekamy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki.
  2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie aż zmiękną.
  3. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem i chili, a następnie dodajemy wino i kiedy się zredukuje dorzucamy pokrojone w grubą kostkę, ale bez skórki bawole serca oraz pokrojone marchewki i pietruszki.
  4. Kiedy pomidory się rozgotują dodajemy paprykę, dusimy ok 3 minuty i dodajemy pokrojone w duże kawałki ryby.
  5. Gotowane macki ośmiornicy grillujemy na patelni i kroimy na kawałki.
  6. Zdejmujemy cataplanę z ognia, doprawiamy do smaku, dodajemy ośmiornicę i serwujemy z ugotowanymi ziemniakami skropione oliwą i posypane natką pietruszki.

 

 

 

 

Portugalska cataplana z ośmiornicą, dorszem i halibutem

W tym tygodniu zdecydowanie przywołuję z pamięci smaki Portugalii. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań tamtejszej kuchni jest cataplana, czyli danie jednogarnkowe, w którym główną rolę grają ryby lub mięso i ziemniak. Wszystko pływa w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym z dodatkiem chilli, czosnku i cebuli.

W mojej wersji w cataplanie wylądowały kawałki tłuściutkiego halibuta, soczystego dorsza oraz sprężystej ośmiornicy. Można dodać też małże i krewetki, ale ponieważ jednym z gości, dla których gotowałam to danie był mój uczulony na chitynę brat musiałam tym razem krewetki odpuścić 😉

Ingredients

  • 3 szalotki
  • 2 pomidory bawole serca
  • 2 kolorowe papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 400 g halibuta
  • 400 g dorsza
  • 2 macki ośmiornicy gotowanej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 papryczka chili
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 0,5 szklanki wody
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy grubo, papryki siekamy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki.

  2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie aż zmiękną

  3. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem i chili, a następnie dodajemy wino i kiedy się zredukuje dorzucamy pokrojone w grubą kostkę, ale bez skórki bawole serca oraz pokrojone marchewki i pietruszki

  4. Kiedy pomidory się rozgotują dodajemy paprykę, dusimy ok 3 minuty i dodajemy pokrojone w duże kawałki ryby

  5. Gotowane macki ośmiornicy grillujemy na patelni i kroimy na kawałki

  6. Zdejmujemy cataplanę z ognia, doprawiamy do smaku, dodajemy ośmiornicę i serwujemy z ugotowanymi ziemniakami skropione oliwą i posypane natką pietruszki