Kokosowy pudding z tapioki z nutą kardamonu i śliwkami

Przyszedł sezon na śliwki, więc szkoda byłoby nie wykorzystać tej okazji, do zrobienia z nimi czegoś smacznego. Na przykład puddingu z tapioki o intensywnie kardamonowym smaku z karmelizowanymi śliwkami. Kardamon z tapioki i cynamon ze śliwek tworzą cudowną korzenną harmonię.

Wystarczy dodać do tego dżem z owoców leśnych, odrobinę granoli i borówek i pyszne śniadanie jest gotowe.

 

Składniki:

  • 3 łyżki drobnych kulek z tapioki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • garść śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • kardamon
  • cynamon
  • Do podania: granola, borówki, dżem z owoców leśnych

Przygotowanie:

  1. Do garnka wsypujemy tapiokę i wlewamy mleko kokosowe oraz wrzucamy 2-3 nasiona kardamonu. Gotujemy ok 20 minut stale mieszając, aż kulki tapioki staną się przeźroczyste.
  2. Kiedy zgęstnieje zdejmujemy z ognia, wyciągamy nasiona kardamonu, dodajemy miód i mieszamy.
  3. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z łyżką wody, cukrem i szczyptą cynamonu i dusimy, aż cukier zacznie się delikatnie karmelizować.
  4. Do słoiczków wkładamy porcję duszonych śliwek, następnie warstwę tapioki, opcjonalnie dżem, granolę i borówki. Najlepiej smakuje na następny dzień rano.

 

 

 

 

 

Kokosowy pudding z tapioki z nutą kardamonu i śliwkami

Przyszedł sezon na śliwki, więc szkoda byłoby nie wykorzystać tej okazji, do zrobienia z nimi czegoś smacznego. Na przykład puddingu z tapioki o intensywnie kardamonowym smaku z karmelizowanymi śliwkami. Kardamon z tapioki i cynamon ze śliwek tworzą cudowną korzenną harmonię.

Wystarczy dodać do tego dżem z owoców leśnych, odrobinę granoli i borówek i pyszne śniadanie jest gotowe.

Ingredients

  • 3 łyżki drobnych kulek z tapioki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • garść śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • kardamon
  • cynamon
  • Do podania: granola, borówki, dżem z owoców leśnych

Instructions

  1. Do garnka wsypujemy tapiokę i wlewamy mleko kokosowe oraz wrzucamy 2-3 nasiona kardamonu. Gotujemy ok 20 minut stale mieszając, aż kulki tapioki staną się przeźroczyste

  2. Kiedy zgęstnieje zdejmujemy z ognia, wyciągamy nasiona kardamonu, dodajemy miód i mieszamy

  3. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z łyżką wody, cukrem i szczyptą cynamonu i dusimy, aż cukier zacznie się delikatnie karmelizować

  4. Do słoiczków wkładamy porcję duszonych śliwek, następnie warstwę tapioki, opcjonalnie dżem, granolę i borówki. Najlepiej smakuje na następny dzień rano