Kakaowe tartaletki bez pieczenia z kremem kawowym

Delikatny deser, idealny dla miłośników kawy oraz tych, którzy nie czują się pewnie jeśli chodzi o pieczenie ciast. Ten przepis nie wymaga pieczenia i można tartaletki zrobić dosłownie w 15 minut. Wystarczy zblendować kakaowe herbatniki z roztopionym masłem i schłodzić, a także wymieszać kremówkę z kilkoma łyżkami espresso oraz agarem i gotowe.

Ten deser jest idealnym połączeniem intensywnego smaku kakao oraz lekkiej nuty kawy, która perfekcyjnie balansuje słodycz ciasteczek.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie 250g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 300 ml kremówki
  • 2 łyżeczki agar agar
  • 3 łyżki espresso
  • 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Masło roztapiamy i ostudzamy lekko. Herbatniki miksujemy w blenderze z roztopionym masłem, a następnie wykładamy nimi foremki do tartaletek i porządnie schładzamy.
  2. W rondelku podgrzewamy kremówkę z syropem klonowym, espresso i agarem. Kiedy agar się rozpuści po ok 5 minutach zdejmujemy z ognia.
  3. Do tartaletek przelewamy schłodzony krem kawowy i wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, aby krem się ściął.

 

 

 

 

Kakaowe tartaletki bez pieczenia z kremem kawowym

Delikatny deser, idealny dla miłośników kawy oraz tych, którzy nie czują się pewnie jeśli chodzi o pieczenie ciast. Ten przepis nie wymaga pieczenia i można tartaletki zrobić dosłownie w 15 minut. Wystarczy zblendować kakaowe herbatniki z roztopionym masłem i schłodzić, a także wymieszać kremówkę z kilkoma łyżkami espresso oraz agarem i gotowe.

Ten deser jest idealnym połączeniem intensywnego smaku kakao oraz lekkiej nuty kawy, która perfekcyjnie balansuje słodycz ciasteczek.

Ingredients

  • 1 opakowanie 250g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 300 ml kremówki
  • 2 łyżeczki agar agar
  • 3 łyżki espresso
  • 2 łyżki syropu klonowego

Instructions

  1. Masło roztapiamy i ostudzamy lekko. Herbatniki miksujemy w blenderze z roztopionym masłem, a następnie wykładamy nimi foremki do tartaletek i porządnie schładzamy

  2. W rondelku podgrzewamy kremówkę z syropem klonowym, espresso i agarem. Kiedy agar się rozpuści po ok 5 minutach zdejmujemy z ognia

  3. Do tartaletek przelewamy schłodzony krem kawowy i wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, aby krem się ściął