Quesadilla z wołowiną, guacamole i salsą mango

Kolejna szybka i prosta propozycja na smaczny lunch, przekąskę na imprezę czy lekki obiad w meksykańskim stylu. Co powiecie na quesadille wypełnioną soczystą wołowiną, warzywami, pikantnym sosem pomidorowym, fasolką i serem mimolette?

Jeżeli ten opis Was jeszcze nie przekonał, to może zdjęcia będą mówić same za siebie. Koniecznie podajcie je z domową salsą mango i guacamole.

 

Składniki:

Quesadille

  • 1 opakowanie pszennych tortilli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 mała puszka czerwonej lub czarnej fasoli
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka
  • kawałek czerwonej kapusty
  • 5-6 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • ser mimolette

Salsa mango

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 papryczka chilli
  • świeża kolendra
  • sól i pieprz

Guacamole

  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 pomidorki cherry
  • sól i pieprz
  • sok i skórka z połówki limonki
  • 1 papryczka chilli

Przygotowanie:

  1. W miseczce rozgniatamy awokado, dodajemy sok z limonki i skórkę, posiekany drobno czosnek oraz chilli i pokrojone w drobną kostkę pomidorki i mieszamy.
  2. Guacamole doprawiamy do smaku i przykryte wstawiamy do lodówki.
  3. Mango ścinamy z pestki, odcinamy skórkę i kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną kolendrę, chilli i doprawiamy do smaku oraz dokładnie mieszamy.
  4. W garnku podsmażamy posiekany czosnek i dodajemy mieloną wołowinę, a następnie kiedy mięso się podsmaży wlewamy pomidory i redukujemy.
  5. Kiedy sos trochę zgęstnieje dodajemy posiekane w kostkę cukinię, paprykę i pieczarki oraz fasolkę i kukurydzę i dusimy aż warzywa zmiękną.
  6. Na połowie tortilli wykładamy sos mięsny, trochę poszatkowanej czerwonej kapusty i posypujemy posiekanym lub tartym serem mimolette, następnie składamy na pół i podsmażamy z obu stron na patelni.
  7. Serwujemy z salsą i guacamole.

 

 

 

 

 

Quesadilla z wołowiną, guacamole i salsą mango

Kolejna szybka i prosta propozycja na smaczny lunch, przekąskę na imprezę czy lekki obiad w meksykańskim stylu. Co powiecie na quesadille wypełnioną soczystą wołowiną, warzywami, pikantnym sosem pomidorowym, fasolką i serem mimolette?

Jeżeli ten opis Was jeszcze nie przekonał, to może zdjęcia będą mówić same za siebie. Koniecznie podajcie je z domową salsą mango i guacamole.

Ingredients

  • 1 opakowanie pszennych tortilli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 mała puszka czerwonej lub czarnej fasoli
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka
  • kawałek czerwonej kapusty
  • 5-6 pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • mała puszka kukurydzy
  • ser mimolette
  • dojrzałe mango
  • 2 papryczk1 chilli
  • świeża kolendra
  • sól i pieprz
  • 1 awokado
  • 2-3 pomidorki cherry
  • sok i skórka z połówki limonki

Instructions

  1. W miseczce rozgniatamy awokado, dodajemy sok z limonki i skórkę, posiekany drobno czosnek oraz chilli i pokrojone w drobną kostkę pomidorki i mieszamy

  2. Guacamole doprawiamy do smaku i przykryte wstawiamy do lodówki

  3. Mango ścinamy z pestki, odcinamy skórkę i kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną kolendrę, chilli i doprawiamy do smaku oraz dokładnie mieszamy

  4. W garnku podsmażamy posiekany czosnek i dodajemy mieloną wołowinę, a następnie kiedy mięso się podsmaży wlewamy pomidory i redukujemy

  5. Kiedy sos trochę zgęstnieje dodajemy posiekane w kostkę cukinię, paprykę i pieczarki oraz fasolkę i kukurydzę i dusimy aż warzywa zmiękną

  6. Na połowie tortilli wykładamy sos mięsny, trochę poszatkowanej czerwonej kapusty i posypujemy posiekanym lub tartym serem mimolette, następnie składamy na pół i podsmażamy z obu stron na patelni

  7. Serwujemy z salsą i guacamole