Bao z szarpaną wieprzowiną z sosem tahini i tajską bazylią

Obiecałam Wam przepis na bao z zawartością i oto i on 🙂 Ja mam swoje dwa ulubione smaki, do których często wracam i to jest własnie jeden z nich – wypełniona po brzegi bao z szarpaną wieprzowiną w pikantnym sosie teriykai, do tego super cienkie plastry ogórka, siekane orzeszki ziemne i tajska bazylia.

Całość skropiona jest sosem tahini na bazie oliwy z oliwek, pasty tahini i sosu klonowego. Dodałam też cienkie paseczki marchewki, dla dodatkowej tekstury.

 

Składniki:

  • 4 bułki bao (przepis znajdziecie tutaj)
  • 200 g szarpanej wieprzowiny
  • sos teriyaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 ogórek długi
  • orzeszki ziemne
  • tajska bazylia

Sos Tahini

  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

  1. Wieprzowinę mieszamy z sosem teriyaki i odstawiamy na bok,
  2. Ogórka umytego obieraczką do warzyw kroimy w cienkie wstążki. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki.
  3. Orzeszki ziemne siekamy i prażymy na suchej patelni.
  4. W słoiczku mieszamy wstrząsając energicznie wszystkie składniki sosu tahini.
  5. Do bułeczek wkładamy plastry ogórka, na to dajemy porcję szarpanej wieprzowiny, posypujemy marchewką i prażonymi orzeszkami i dodajemy listki tajskiej bazylii. Całość skrapiamy sosem sezamowym.

 

 

 

 

Bao z szarpaną wieprzowiną z sosem tahini i tajską bazylią

Obiecałam Wam przepis na bao z zawartością i oto i on 🙂 Ja mam swoje dwa ulubione smaki, do których często wracam i to jest własnie jeden z nich - wypełniona po brzegi bao z szarpaną wieprzowiną w pikantnym sosie teriykai, do tego super cienkie plastry ogórka, siekane orzeszki ziemne i tajska bazylia.

Całość skropiona jest sosem tahini na bazie oliwy z oliwek, pasty tahini i sosu klonowego. Dodałam też cienkie paseczki marchewki, dla dodatkowej tekstury.

Ingredients

  • 4 bułki bao
  • 200 g szarpanej wieprzowiny
  • sos teriyaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 ogórek długi
  • orzeszki ziemne
  • tajska bazylia
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Instructions

  1. Wieprzowinę mieszamy z sosem teriyaki i odstawiamy na bok

  2. Ogórka umytego obieraczką do warzyw kroimy w cienkie wstążki. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki

  3. Orzeszki ziemne siekamy i prażymy na suchej patelni

  4. W słoiczku mieszamy wstrząsając energicznie wszystkie składniki sosu tahini

  5. Do bułeczek wkładamy plastry ogórka, na to dajemy porcję szarpanej wieprzowiny, posypujemy marchewką i prażonymi orzeszkami i dodajemy listki tajskiej bazylii. Całość skrapiamy sosem sezamowym