Domowy rosół z lanymi kluskami

Rosół z lanymi kluskami to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, jak moja babcia go przygotowywała, i że najlepiej smakował jeszcze gorący. Nie wiem dlaczego, ale do tej pory jest to moja ulubiona wersja rosołu. Aromatyczny, sycący, z kluseczkami rozpływającymi się w ustach.

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami tym przepisem. Sekret tkwi w cieście na kluski – musi być odpowiednio gęste, ale też na tyle lekkie, żeby nie zdominować zupy.

 

Składniki:

Rosół

  • 2 litry wody
  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 3-4 marchewki
  • kawałek selera
  • 2-3 pietruszki
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz

Lane kluski

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy porcję rosołową oraz obrane warzywa. Cebulę dodatkowo opalamy nad ogniem.
  2. Gotujemy przez ok 2 godziny razem z zielem angielskim i liściem laurowym, nie doprowadzając do wrzenia, a w międzyczasie ściągając z wierzchu rosołu tzw. szumy, które wytrącają się z mięsa.
  3. W rondelku mieszamy dokładnie jajka z mąką i solą oraz pieprzem. Ciasto powinno być dość gęste, ale wciąż lejące się.
  4. Z gotowego rosołu wyciągamy warzywa i porcję rosołową. Warzywa kroimy w plasterki lub kostkę – dodamy je później do zupy z powrotem.
  5. Łyżką tworzymy wir w garnku i powoli lejemy ciasto – powstaną z niego kluseczki, które w gorącej zupie błyskawicznie się ugotują.
  6. Do zupy dodajemy pokrojone warzywa i serwujemy.

 

 

 

Domowy rosół z lanymi kluskami

Rosół z lanymi kluskami to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, jak moja babcia go przygotowywała, i że najlepiej smakował jeszcze gorący. Nie wiem dlaczego, ale do tej pory jest to moja ulubiona wersja rosołu. Aromatyczny, sycący, z kluseczkami rozpływającymi się w ustach.

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami tym przepisem. Sekret tkwi w cieście na kluski - musi być odpowiednio gęste, ale też na tyle lekkie, żeby nie zdominować zupy.

Ingredients

  • 2 l wody
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • 3-4 marchewki
  • kawałek selera
  • 2-3 pietruszki
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki

Instructions

  1. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy porcję rosołową oraz obrane warzywa. Cebulę dodatkowo opalamy nad ogniem

  2. Gotujemy przez ok 2 godziny razem z zielem angielskim i liściem laurowym, nie doprowadzając do wrzenia, a w międzyczasie ściągając z wierzchu rosołu tzw. szumy, które wytrącają się z mięsa

  3. W rondelku mieszamy dokładnie jajka z mąką i solą oraz pieprzem. Ciasto powinno być dość gęste, ale wciąż lejące się

  4. Z gotowego rosołu wyciągamy warzywa i porcję rosołową. Warzywa kroimy w plasterki lub kostkę - dodamy je później do zupy z powrotem

  5. Łyżką tworzymy wir w garnku i powoli lejemy ciasto - powstaną z niego kluseczki, które w gorącej zupie błyskawicznie się ugotują

  6. Do zupy dodajemy pokrojone warzywa i serwujemy