Awokado zapiekane z jajkiem i warzywami

Kto nie kocha awokado? Ma zdrowe tłuszcze, można je jeść samo z solą, robić z niego pasty i guacamole, dodawać do dań. Jedną z moich ulubionych form jego podania jest zapieczone z jajkiem. Lubię zarówno podstawową wersję z samym jajkiem, jak i urozmaiconą o dodatki. Dzisiaj proponuję z kawałkami papryki, pieczarkami i chrupkim salami.

Zapiekane awokado dobrze jest robić w kokilkach na wypadek, gdyby podczas pieczenia jajko chciało wypłynąć – wówczas mamy pewność też, że sama połówka awokado się nie przewróci.

 

Składniki:

  • 1 duże awokado
  • kawałek papryki czerwonej
  • kilka plastrów salami
  • 2-3 pieczarki
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Awokado kroimy na pól i lekko wydrążamy, tworząc coś ala miseczkę.
  2. Jajko roztrzepujemy widelcem, doprawiamy do smaku i wlewamy do przygotowanych połówek.
  3. Całość posypujemy pokrojonymi w kostkę paprykami, plasterkami pieczarek i kawałkami salami i zapiekamy przez ok 15 minut, aż jajko się zetnie.
  4. Serwujemy na ciepło posypane np. świeżym szczypiorkiem.

 

 

 

 

 

Awokado zapiekane z jajkiem i warzywami

Kto nie kocha awokado? Ma zdrowe tłuszcze, można je jeść samo z solą, robić z niego pasty i guacamole, dodawać do dań. Jedną z moich ulubionych form jego podania jest zapieczone z jajkiem. Lubię zarówno podstawową wersję z samym jajkiem, jak i urozmaiconą o dodatki. Dzisiaj proponuję z kawałkami papryki, pieczarkami i chrupkim salami.

Zapiekane awokado dobrze jest robić w kokilkach na wypadek, gdyby podczas pieczenia jajko chciało wypłynąć - wówczas mamy pewność też, że sama połówka awokado się nie przewróci.

Ingredients

  • 1 duże awokado
  • kawałek papryki czerwonej
  • kilka plastrów salami
  • 2-3 pieczarki
  • jajko

Instructions

  1. Awokado kroimy na pól i lekko wydrążamy, tworząc coś ala miseczkę

  2. Jajko roztrzepujemy widelcem, doprawiamy do smaku i wlewamy do przygotowanych połówek

  3. Całość posypujemy pokrojonymi w kostkę paprykami, plasterkami pieczarek i kawałkami salami i zapiekamy przez ok 15 minut, aż jajko się zetnie

  4. Serwujemy na ciepło posypane np. świeżym szczypiorkiem