Stek z tuńczyka z miso w sezamie z grillowanymi warzywami

Poza klasycznymi stekami uwielbiam także te z tuńczyka. Są soczyste i delikatne, a mięso z tuńczyka ma specyficzny smak, którego nie da się zapomnieć. O ile ja nie jestem fanką steaków w wersji blue, o tyle tuńczyka jem najchętniej właśnie w takiej postaci – aby był skermelizowany z brzegów, ale jeszcze surowy w środku. Jeśli Wy nie jesteście fanami tak podanego mięsa przytrzymajcie je jeszcze ok 1 minutę dłużej z każdej strony. 

Ja lubię podawać tuńczyka z lekką sałatką i grillowanymi warzywami, które lekko zmiękły, ale wciąż są chrupkie i sprężyste. Do tego można podać lekką sałatkę.

 

Składniki:

  • 500 g steku z tuńczyka
  • pasta miso
  • biały sezam
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Steki z tuńczyka płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie sparujemy pastą miso i odkładamy na bok na chwilę.
  2. Warzywa myjemy, cukinię kroimy w paski, a marchewkę za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na wstążki.
  3. Warzywa w miseczce skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany czosnek, a następnie mieszamy.
  4. Steki nasmarowane pastą miso obtaczamy w sezamie i grillujemy na patelni z każdej strony przez ok 3 minuty (zależy ie grubości ma stek, ale przyjmuje się zasadę tyle minut z każdej strony ile cm grubości ma mięso).
  5. Zgrillowane steki odstawiamy na chwilę na bok i grillujemy warzywa, aż się lekko zarumienią, po czym od razu serwujemy ze stekiem.

 

 

Stek z tuńczyka z miso w sezamie z grillowanymi warzywami

Poza klasycznymi stekami uwielbiam także te z tuńczyka. Są soczyste i delikatne, a mięso z tuńczyka ma specyficzny smak, którego nie da się zapomnieć. O ile ja nie jestem fanką steaków w wersji blue, o tyle tuńczyka jem najchętniej właśnie w takiej postaci - aby był skermelizowany z brzegów, ale jeszcze surowy w środku. Jeśli Wy nie jesteście fanami tak podanego mięsa przytrzymajcie je jeszcze ok 1 minutę dłużej z każdej strony. 

Ja lubię podawać tuńczyka z lekką sałatką i grillowanymi warzywami, które lekko zmiękły, ale wciąż są chrupkie i sprężyste. Do tego można podać lekką sałatkę.

Ingredients

  • 500 g steku z tuńczyka
  • pasta miso
  • biały sezam
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Steki z tuńczyka płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie sparujemy pastą miso i odkładamy na bok na chwilę

  2. Warzywa myjemy, cukinię kroimy w paski, a marchewkę za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na wstążki

  3. Warzywa w miseczce skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany czosnek, a następnie mieszamy

  4. Steki nasmarowane pastą miso obtaczamy w sezamie i grillujemy na patelni z każdej strony przez ok 3 minuty (zależy ie grubości ma stek, ale przyjmuje się zasadę tyle minut z każdej strony ile cm grubości ma mięso)

  5. Zgrillowane steki odstawiamy na chwilę na bok i grillujemy warzywa, aż się lekko zarumienią, po czym od razu serwujemy ze stekiem