Szarpana wieprzowina z młodymi ziemniakami i koperkiem

Czasami zamiast wymyślać skomplikowane potrawy sięgam po sprawdzone i proste rozwiązania. Takim jest np. szarpana wieprzowina z młodymi ziemniakami – z masłem i koperkiem. Do tego moja sprawdzona i równie prosta sałatka cezar z sosem z kremowych żółtek zamiast majonezu.

Co powiecie na taki szybki i prosty obiad?

 

Składniki:

Szarpana wieprzowina

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego tymianku
  • 1 łyżka przyprawy zatar
  • sól i pieprz
  • 1 litr wody

Młode ziemniaki z koperkiem

  • 300 g młodych ziemniaków
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Do szybkowaru wrzucamy pokrojone cebule, rozgnieciony czosnek i wkładamy natartą papryką, solą i pieprzem szynkę wieprzową. Zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli, wrzucamy tymianek i dusimy ok 30 minut.
  2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i ściągamy z nich skórkę. Dodajemy masło, posiekany koperek i doprawiamy do smaku.
  3. Ugotowaną wieprzowinę wyciągamy z zalewy i szarpiemy widelcami. Podajemy z ziemniakami na ciepło.

 

 

 

 

Szarpana wieprzowina z młodymi ziemniakami i koperkiem

Czasami zamiast wymyślać skomplikowane potrawy sięgam po sprawdzone i proste rozwiązania. Takim jest np. szarpana wieprzowina z młodymi ziemniakami - z masłem i koperkiem. Do tego moja sprawdzona i równie prosta sałatka cezar z sosem z kremowych żółtek zamiast majonezu.

Co powiecie na taki szybki i prosty obiad?

Ingredients

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego tymianku
  • 1 łyżka przyprawy zatar
  • sól i pieprz
  • 1 l wody
  • 300 g młodych ziemniaków
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła

Instructions

  1. Do szybkowaru wrzucamy pokrojone cebule, rozgnieciony czosnek i wkładamy natartą papryką, solą i pieprzem szynkę wieprzową. Zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli, wrzucamy tymianek i dusimy ok 30 minut

  2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i ściągamy z nich skórkę. Dodajemy masło, posiekany koperek i doprawiamy do smaku

  3. Ugotowaną wieprzowinę wyciągamy z zalewy i szarpiemy widelcami. Podajemy z ziemniakami na ciepło