Naleśniki z nadzieniem z serka wiejskiego, truskawkami i miętą

Nie tylko twarożek nadaje się, jako nadzienie do naleśników. Jeśli akurat go nie macie, ale w Waszej lodówce przypadkiem znajduje się serek wiejski, to macie szczęście. Wystarczy zblendować go z odrobiną miodu lub syropu klonowego oraz wanilią i macie pyszny twarożek do smarowania naleśników.

 

Dodajcie do tego świeże truskawki i miętę i macie pyszne, lekkie i orzeźwiające naleśniki. Korzystajcie z truskawek, póki jeszcze są dostępne w sklepach!

 

Składniki:

Naleśniki

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie

  • serek wiejski 250g
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • szczypta mielonej wanilii
  • 100g truskawek
  • pęczek mięty

Przygotowanie:

  1. W misce ubijamy razem mleko i jajka, a następnie dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy na gładką masę.
  2. Na suchej patelni lub z małą kroplą oleju smażymy naleśniki i odstawiamy do ostudzenia.
  3. Serek wiejski blendujemy z miodem lub syropem i wanilią.
  4. Naleśniki smarujemy twarożkiem, układamy plasterki truskawek i posypujemy posiekaną miętą.

 

 

 

 

 

Naleśniki z nadzieniem z serka wiejskiego, truskawkami i miętą

Nie tylko twarożek nadaje się, jako nadzienie do naleśników. Jeśli akurat go nie macie, ale w Waszej lodówce przypadkiem znajduje się serek wiejski, to macie szczęście. Wystarczy zblendować go z odrobiną miodu lub syropu klonowego oraz wanilią i macie pyszny twarożek do smarowania naleśników.

Dodajcie do tego świeże truskawki i miętę i macie pyszne, lekkie i orzeźwiające naleśniki. Korzystajcie z truskawek, póki jeszcze są dostępne w sklepach!

Ingredients

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 250g serka wiejskiego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 100 g truskawek
  • pęczek mięty
  • szczypta mielonej wanilii

Instructions

  1. W misce ubijamy razem mleko i jajka, a następnie dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy na gładką masę

  2. Na suchej patelni lub z małą kroplą oleju smażymy naleśniki i odstawiamy do ostudzenia

  3. Serek wiejski blendujemy z miodem lub syropem i wanilią.

  4. Naleśniki smarujemy twarożkiem, układamy plasterki truskawek i posypujemy posiekaną miętą