Drożdżówki z czereśniami, agrestem i porzeczką

Lato obfituje w świeże owoce, a skoro mamy ich teraz pod dostatkiem, to warto je jak najlepiej wykorzystać. Nie mogę się obejść w wakacje bez drożdżówek pełnych pyszności. Tym razem nadzienie składa się z dojrzałych czereśni, kwaśnych czerwonych porzeczek oraz słodkiego agrestu.

 

Idealnie smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale na zimno, posypane cukrem pudrem też Wam na pewno będą smakować.

 

Składniki:

Drożdżówki

  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 8 g suchych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru

Nadzienie

  • 100g czereśni
  • 100g czerwonych porzeczek
  • 100g agrestu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy z mlekiem drożdże, 4 łyżki cukru i 2 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy resztę mąki i jajka, cały czas miksując ciasto hakiem.
  3. Na koniec dodajemy porcjami miękkie masło i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  4. Z ciasta formujemy okrągłe drożdżówki z dołkiem w środku i odstawiamy przykryte ściereczką, aby ponownie jeszcze chwilę wyrosły.
  5. Owoce umyte, z usuniętymi pestkami z czereśni w miseczce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  6. Nadzienie wykładamy w zagłębienia drożdżówek i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach, aż staną się złote.
  7. Serwujemy posypane cukrem pudrem.

 

 

 

 

Drożdżówki z czereśniami, agrestem i porzeczką

Lato obfituje w świeże owoce, a skoro mamy ich teraz pod dostatkiem, to warto je jak najlepiej wykorzystać. Nie mogę się obejść w wakacje bez drożdżówek pełnych pyszności. Tym razem nadzienie składa się z dojrzałych czereśni, kwaśnych czerwonych porzeczek oraz słodkiego agrestu.

Idealnie smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale na zimno, posypane cukrem pudrem też Wam na pewno będą smakować.


Ingredients

  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 8 g suszonych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g czereśni
  • 100 g czerwonych porzeczek
  • 100 g agrestu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Instructions

  1. W misce mieszamy z mlekiem drożdże, 4 łyżki cukru i 2 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia

  2. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy resztę mąki i jajka, cały czas miksując ciasto hakiem

  3. Na koniec dodajemy porcjami miękkie masło i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

  4. Z ciasta formujemy okrągłe drożdżówki z dołkiem w środku i odstawiamy przykryte ściereczką, aby ponownie jeszcze chwilę wyrosły

  5. Owoce umyte, z usuniętymi pestkami z czereśni w miseczce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną

  6. Nadzienie wykładamy w zagłębienia drożdżówek i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach, aż staną się złote

  7. Serwujemy posypane cukrem pudrem