Letni jednogarnkowiec – kukurydza, ziemniaczki, fasolka i bób

Kolejny przykład jedzenia lekkiego i typowo letniego. Można powiedzieć, danie jednogarnkowe. Taki comfort food, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Kawałki kolby kukurydzy, młode ziemniaczki, bób, fasolka szparagowa. Polane masłem, posypane koperkiem i doprawione do smaku.

Pamiętajcie, że warzywa mają różny czas gotowania, więc zacznijcie od kukurydzy, która gotuje się najdłużej, a później dodajcie ziemniaki, bób i fasolkę. Polecam serwować z kefirem.

 

Składniki:

  • 2 kukurydze
  • Ok 8-10 młodych ziemniaków
  • 200g fasolki szparagowej
  • 200g bobu
  • Masło
  • Sól i pieprz
  • Koperek

Przygotowanie:

  1. Do wkładamy obrane z łupin i przekrojone na mniejsze cząstki kolby kukurydzy. Zalewamy garnek wodą mniej więcej do 3/5, solimy i zaczynamy gotować. Kukurydze potrzebują ok 40 minut.
  2. Po 20 minutach dodajemy dokładnie umyte ziemniaczki. Następnie po 5 minutach bób opłukaną i pozbawioną ogonków fasolkę szparagową.
  3. Ugotowane warzywa przekładamy do półmiska, dodajemy masło, koperek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy na koniec.

 

 

 

 

Letni jednogarnkowiec - kukurydza, ziemniaczki, fasolka i bób

Kolejny przykład jedzenia lekkiego i typowo letniego. Można powiedzieć, danie jednogarnkowe. Taki comfort food, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Kawałki kolby kukurydzy, młode ziemniaczki, bób, fasolka szparagowa. Polane masłem, posypane koperkiem i doprawione do smaku.

Pamiętajcie, że warzywa mają różny czas gotowania, więc zacznijcie od kukurydzy, która gotuje się najdłużej, a później dodajcie ziemniaki, bób i fasolkę. Polecam serwować z kefirem.

Ingredients

  • 2 kukurydze
  • 8-10 młodych ziemniaków
  • 200g fasolki szparagowej
  • 200g bobu
  • masło
  • sól i pieprz
  • koperek

Instructions

  1. Do wkładamy obrane z łupin i przekrojone na mniejsze cząstki kolby kukurydzy. Zalewamy garnek wodą mniej więcej do 3/5, solimy i zaczynamy gotować. Kukurydze potrzebują ok 40 minut

  2. Po 20 minutach dodajemy dokładnie umyte ziemniaczki. Następnie po 5 minutach bób opłukaną i pozbawioną ogonków fasolkę szparagową

  3. Ugotowane warzywa przekładamy do półmiska, dodajemy masło, koperek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy na koniec