Grillowana kukurydza

Lato kojarzy mi się ze świeżą kukurydzą, którą można gotować i jest to dla mnie jeden z atrybutów wakacji. Gotowane kukurydze często dostać można w wesołych miasteczka, na festynach, czy nad morzem, lub w górach przy szlakach turystycznych. Dzisiaj chciałam Wam pokazać, że poza gotowaną wersją można też zrobić kukurydzę z grilla. Jest wtedy aromatyczna i momentami chrupiąca.

Koniecznie posmarujcie ją masłem przed zgrillowaniem, a po skropcie sokiem z cytryny i posypcie chilli. Palce lizać

 

Składniki:

  • 2 kukurydze
  • 1 łyżka masła
  • chilli
  • sok z cytryny
  • sól

Przygotowanie:

  1. Kukurydze obieramy z łupi, płuczemy i osuszamy, a następnie smarujemy masłem.
  2. Grillujemy obracając ją równomiernie co kilka minut, aż stanie się miękka w środku ziaren.
  3. Po zdjęciu z grilla smarujemy masłem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy chilli oraz solą.

 

 

 

 

Grillowana kukurydza

Lato kojarzy mi się ze świeżą kukurydzą, którą można gotować i jest to dla mnie jeden z atrybutów wakacji. Gotowane kukurydze często dostać można w wesołych miasteczka, na festynach, czy nad morzem, lub w górach przy szlakach turystycznych. Dzisiaj chciałam Wam pokazać, że poza gotowaną wersją można też zrobić kukurydzę z grilla. Jest wtedy aromatyczna i momentami chrupiąca.

Koniecznie posmarujcie ją masłem przed zgrillowaniem, a po skropcie sokiem z cytryny i posypcie chilli. Palce lizać!


Ingredients

  • 2 kukurydze
  • 1 łyżka masła
  • chilli
  • sok z cytryny
  • sól

Instructions

  1. Kukurydze obieramy z łupi, płuczemy i osuszamy, a następnie smarujemy masłem

  2. Grillujemy obracając ją równomiernie co kilka minut, aż stanie się miękka w środku ziaren

  3. Po zdjęciu z grilla smarujemy masłem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy chilli oraz solą