Granola z suszonymi owocami i orzechami

Granola to chyba mój ulubiony rodzaj śniadaniowego dodatku do mleka czy jogurtu. Jest smaczna, pożywna, ma w sobie mnóstwo odżywczych składników, a przy tym jest niesamowicie pyszna. Można ją jeść jako dodatek do płatków, albo po prostu samą, bądź tez posypać nią owoce lub jogurt – jest tyle możliwości, że na pewno nie da się nią znudzić 😊 

Tym razem proponuję wersję pełną suszonych owoców – żurawiny, śliwek i fig.

 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 150 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonych daktyli
  • 0,5 szklanki nerkowców
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 0,5 szkalnki słonecznika
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Figi i śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, orzechy, suszone owoce i dodajemy miód, a następnie całość dokładnie mieszamy.
  2. Mieszankę przesypujemy do blaszki i pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach, co jakiś czas mieszając, aby się równo piekło i nie przypalało. Po ostudzeniu granolę przesypujemy do szczelnego słoika i jest gotowa do podania.

 

 

Granola z suszonymi owocami i orzechami

Granola to chyba mój ulubiony rodzaj śniadaniowego dodatku do mleka czy jogurtu. Jest smaczna, pożywna, ma w sobie mnóstwo odżywczych składników, a przy tym jest niesamowicie pyszna. Można ją jeść jako dodatek do płatków, albo po prostu samą, bądź tez posypać nią owoce lub jogurt – jest tyle możliwości, że na pewno nie da się nią znudzić  

Tym razem proponuję wersję pełną suszonych owoców – żurawiny, śliwek i fig.


Ingredients

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 150 g suszonych śliwek
  • 150 g uszonych daktyli
  • 0,5 szklanki nerkowców
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 0,5 szkalnki słonecznika
  • 0,5 zklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu

Instructions

  1. Figi i śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, orzechy, suszone owoce i dodajemy miód, a następnie całość dokładnie mieszamy

  2. Mieszankę przesypujemy do blaszki i pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach, co jakiś czas mieszając, aby się równo piekło i nie przypalało. Po ostudzeniu granolę przesypujemy do szczelnego słoika i jest gotowa do podania