Bułeczki Bao – przepis podstawowy

Bułeczki bao to miłość od pierwszego dotknięcia. Dlaczego dotknięcia? Bo są niesamowicie mięciutkie i delikatne. Lekkie jak chmurka, puszyste, a do tego szybko się je paruje. Sekret bułeczek tkwi w odpowiednio zagniecionym cieście i czasie, który pozwoli mu wyrosnąć. Nie należy się śpieszyć z ich przygotowaniem, bo im więcej serce się w nie włoży, tym lepsze wyjdą.

Dzisiaj mam dla Was podstawowy przepis na bułeczki bao, ale niebawem podzielę się kolejnymi, już z nadzieniem.

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 gr drożdży instant
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 150 ml wody

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże instant i cukier, a następnie za pomocą haka do wyrabiania ciasta mieszamy, powoli dodając wodę, a po niej olej.
  2. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić. Wyrabiając ręcznie, ciasto trzeba ugniatać co najmniej około 10 minut, aż będzie naprawdę gładkie i nie będzie już lepkie. Dodajemy sól i zagniatamy ponownie, aż ciasto będzie gładkie.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut, aby wyrosło.
  3. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, wałkujemy na owalne placki, smarujemy z jednej strony olejem, wkładamy pasek z pergaminu do pieczenia, aby zapobiec sklejaniu i odstawiamy jeszcze na ok 10 minut, aby delikatnie wyrosły ponownie.
  4. Parujemy w drewnianym koszyczku przez ok 4-5 minut, nie należy się śpieszyć i za szybko podnosić pokrywki po zdjęciu z kąpieli wodnej.

 

 

 

 

 

 

Bułeczki Bao - przepis podstawowy

Bułeczki bao to miłość od pierwszego dotknięcia. Dlaczego dotknięcia? Bo są niesamowicie mięciutkie i delikatne. Lekkie jak chmurka, puszyste, a do tego szybko się je paruje. Sekret bułeczek tkwi w odpowiednio zagniecionym cieście i czasie, który pozwoli mu wyrosnąć. Nie należy się śpieszyć z ich przygotowaniem, bo im więcej serce się w nie włoży, tym lepsze wyjdą.

Dzisiaj mam dla Was podstawowy przepis na bułeczki bao, ale niebawem podzielę się kolejnymi, już z nadzieniem.

Ingredients

  • 300 g mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 g drożdży instant
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 150 ml wody

Instructions

  1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże instant i cukier, a następnie za pomocą haka do wyrabiania ciasta mieszamy, powoli dodając wodę, a po niej olej

  2. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić. Wyrabiając ręcznie, ciasto trzeba ugniatać co najmniej około 10 minut, aż będzie naprawdę gładkie i nie będzie już lepkie. Dodajemy sól i zagniatamy ponownie, aż ciasto będzie gładkie

  3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut, aby wyrosło

  4. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, wałkujemy na owalne placki, smarujemy z jednej strony olejem, wkładamy pasek z pergaminu do pieczenia, aby zapobiec sklejaniu i odstawiamy jeszcze na ok 10 minut, aby delikatnie wyrosły ponownie

  5. Parujemy w drewnianym koszyczku przez ok 4-5 minut, nie należy się śpieszyć i za szybko podnosić pokrywki po zdjęciu z kąpieli wodnej