Tortilla z guacamole, pieczonym łososiem i papryką

Tortille uwielbiam za to, że bez względu na to co ma się w lodówce zawsze znajdzie się coś, co można do niej włożyć. Moja dzisiejsza propozycja to posmarowana guacamole, posypana chrupiącymi kawałkami papryki i piórkami czerwonej cebuli z soczystymi kawałkami pieczonego łososia i dużą porcją kolendry oraz solidnym kleksem z kwaśnej śmietany.

Zapomniałam dodać, że koniecznie trzeba ją też skropić sokiem z limonki – pyszny obiad, który zrobicie w 10 minut!

 

Składniki:

  • Pszenne tortille
  • ok 250 g pieczonego łososia
  • 2 limonki
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 małą czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • kolendra
  • 1 ząbek czosnku
  • chilli
  • kwaśna śmietana

Przygotowanie:

  1. Do miseczki przekładamy miąższ awokado, dodajemy ząbek czosnku roztarty z solą, wyciskamy ok 1 łyżeczkę soku z limonki i mieszamy na gładką pastę i doprawiamy chilli do smaku.
  2. Pieczonego łososia rwiemy na mniejsze kawałki. Paprykę i cebulę kroimy w drobne piórka.
  3. Podgrzane lekko na patelni placki tortilli smarujemy guacamole, posypujemy pokrojoną papryką i cebulą, układamy kawałki łososia i posypujemy kolendrą.
  4. Podajemy z kwaśną śmietaną i sokiem z limonki – można ją zawinąć lub złożyć, zależy jak komu wygodnie.

 

 

 

Tortilla z guacamole, pieczonym łososiem i papryką

Tortille uwielbiam za to, że bez względu na to co ma się w lodówce zawsze znajdzie się coś, co można do niej włożyć. Moja dzisiejsza propozycja to posmarowana guacamole, posypana chrupiącymi kawałkami papryki i piórkami czerwonej cebuli z soczystymi kawałkami pieczonego łososia i dużą porcją kolendry oraz solidnym kleksem z kwaśnej śmietany.

Zapomniałam dodać, że koniecznie trzeba ją też skropić sokiem z limonki - pyszny obiad, który zrobicie w 10 minut!

Ingredients

  • 250 g pieczonego łososia
  • 2 limonki
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 małą czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • kolendra
  • 1 ząbek czosnku
  • chilli
  • kwaśna śmietana

Instructions

  1. Do miseczki przekładamy miąższ awokado, dodajemy ząbek czosnku roztarty z solą, wyciskamy ok 1 łyżeczkę soku z limonki i mieszamy na gładką pastę i doprawiamy chilli do smaku

  2. Pieczonego łososia rwiemy na mniejsze kawałki. Paprykę i cebulę kroimy w drobne piórka

  3. Podgrzane lekko na patelni placki tortilli smarujemy guacamole, posypujemy pokrojoną papryką i cebulą, układamy kawałki łososia i posypujemy kolendrą

  4. Podajemy z kwaśną śmietaną i sokiem z limonki - można ją zawinąć lub złożyć, zależy jak komu wygodnie