Croque Monsieur

Croque Monsieur to chyba jeden z najpopularniejszych tostów na świecie. Wywodzi się z Francji, a nazwę można przetłumaczyć, jak „Chrupiący Pan”. I jest w tym wiele prawdy, bo croque monsieur chrupie obłędnie. Czym jest ta tostowana kanapka? To dwie spore kromki chleba – najlepiej takiego wiejskiego, między którymi kryje się ser gruyère, szynka i sos bechamel, a które zapieczone są pod dodatkową warstwą bechamel posypanego parmezanem.

Niebo w gębie! Jeśli na wierzch dołożycie jeszcze jajko sadzone będziecie mieć Croque Madame.

 

Składniki:

  • 4 duże kromki chleba
  • kilka plastrów szynki
  • ser gruyère
  • tarty parmezan

Bechamel

  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 100 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina startego parmezanu i sera gruyère

Przygotowanie:

  1. Na patelni roztapiamy masło i mieszamy je z mąką, aż stanie się szklista, a następnie dodajemy mleko – cały czas mieszając, aby nie było grudek.
  2. Do sosu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i starte sery i mieszamy.
  3. Kromki chleba smarujemy od dołu masłem, następnie z góry smarujemy sosem bechamel, układamy plastry szynki i sera, ponownie smarujemy cienką warstwą sosu, przykrywamy górną kromką i na nią nakładamy grubszą warstwą bechamel i posypujemy startym parmezanem.
  4. Zapiekamy w 180 stopniach aż ser i sos zacznie się rumienić z góry.

 

 

 

Croque Monsieur

Croque Monsieur to chyba jeden z najpopularniejszych tostów na świecie. Wywodzi się z Francji, a nazwę można przetłumaczyć, jak "Chrupiący Pan". I jest w tym wiele prawdy, bo croque monsieur chrupie obłędnie. Czym jest ta tostowana kanapka? To dwie spore kromki chleba - najlepiej takiego wiejskiego, między którymi kryje się ser gruyère, szynka i sos bechamel, a które zapieczone są pod dodatkową warstwą bechamel posypanego parmezanem.

Niebo w gębie! Jeśli na wierzch dołożycie jeszcze jajko sadzone będziecie mieć Croque Madame.

Ingredients

  • 4 duże kromki chleba
  • kilka plastrów szynki
  • ser gruyère
  • tarty parmezan
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 100 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina startego parmezanu i sera gruyère

Instructions

  1. Na patelni roztapiamy masło i mieszamy je z mąką, aż stanie się szklista, a następnie dodajemy mleko - cały czas mieszając, aby nie było grudek.

  2. Do sosu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i starte sery i mieszamy

  3. Kromki chleba smarujemy od dołu masłem, następnie z góry smarujemy sosem bechamel, układamy plastry szynki i sera, ponownie smarujemy cienką warstwą sosu, przykrywamy górną kromką i na nią nakładamy grubszą warstwą bechamel i posypujemy startym parmezanem

  4. Zapiekamy w 180 stopniach aż ser i sos zacznie się rumienić z góry