Panierowany sznycel z indyka z kalafiorem i bułką tartą

Lubię eksperymentować z kuchnią innych zakątków świata, ale od czasu do czasu zatęsknię za klasycznym polskim smakiem. Czymś zbliżonym do tradycyjnego schabowego są dla nie sznycle z indyka – mięsa jest delikatniejsze i szybciej się je robi. Ponieważ obecnie pod dostatkiem jest w sklepach świeżego kalafiora, więc zamiast ziemniaków sznycle podałam z gotowanym kalafiorem polanym palonym masłem z bułką tartą.

Żeby dopełnić tego klasycznego obrazka jako dodatek podałam mizerię – to chyba najbardziej popularna „sałatka” na polskich stołach latem – orzeźwiająca i lekka.

 

Składniki:

Sznycle

  • 500 g sznycli z indyka (5-6 kotletów)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól i pieprz

Kalafior z bułką tartą

  • 1 mała główka kalafiora
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy ok 10-15 minut w osolonej wodzie, aż zmięknie.
  2. Sznycle rozbijamy przez woreczek tłuczkiem, następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Obtaczamy je w mące, następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Powtarzamy z drugą warstwą jajka i bułki tartej – dzięki temu panierka będzie chrupiąca, a mięso w środku soczyste.
  4. Sznycle smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor, odkładamy na ręcznik papierowy dla odsączenia tłuszczu.
  5. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy bułkę tartą. Kiedy masło zacznie brązowieć, a bułka tarta się zrumieni ściągamy z ognia.
  6. Sznycle podajemy z kalafiorem polanym masłem z bułką tartą i np. mizerią.

 

 

 

 

Lubię eksperymentować z kuchnią innych zakątków świata, ale od czasu do czasu zatęsknię za klasycznym polskim smakiem. Czymś zbliżonym do tradycyjnego schabowego są dla nie sznycle z indyka – mięsa jest delikatniejsze i szybciej się je robi. Ponieważ obecnie pod dostatkiem jest w sklepach świeżego kalafiora, więc zamiast ziemniaków sznycle podałam z gotowanym kalafiorem polanym palonym masłem z bułką tartą.

Żeby dopełnić tego klasycznego obrazka jako dodatek podałam mizerię – to chyba najbardziej popularna „sałatka” na polskich stołach latem – orzeźwiająca i lekka.

 

Składniki:

Sznycle

  • 500 g sznycli z indyka (5-6 kotletów)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól i pieprz

Kalafior z bułką tartą

  • 1 mała główka kalafiora
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy ok 10-15 minut w osolonej wodzie, aż zmięknie.
  2. Sznycle rozbijamy przez woreczek tłuczkiem, następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Obtaczamy je w mące, następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Powtarzamy z drugą warstwą jajka i bułki tartej – dzięki temu panierka będzie chrupiąca, a mięso w środku soczyste.
  4. Sznycle smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor, odkładamy na ręcznik papierowy dla odsączenia tłuszczu.
  5. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy bułkę tartą. Kiedy masło zacznie brązowieć, a bułka tarta się zrumieni ściągamy z ognia.
  6. Sznycle podajemy z kalafiorem polanym masłem z bułką tartą i np. mizerią.

    Panierowany sznycel z indyka z kalafiorem i bułką tartą

    Lubię eksperymentować z kuchnią innych zakątków świata, ale od czasu do czasu zatęsknię za klasycznym polskim smakiem. Czymś zbliżonym do tradycyjnego schabowego są dla nie sznycle z indyka - mięsa jest delikatniejsze i szybciej się je robi. Ponieważ obecnie pod dostatkiem jest w sklepach świeżego kalafiora, więc zamiast ziemniaków sznycle podałam z gotowanym kalafiorem polanym palonym masłem z bułką tartą.

    Żeby dopełnić tego klasycznego obrazka jako dodatek podałam mizerię - to chyba najbardziej popularna "sałatka" na polskich stołach latem - orzeźwiająca i lekka.

    Ingredients

    • 500 g sznycli z indyka 5-6 kotletów
    • 2 jajka
    • bułka tarta
    • mąka
    • sól i pieprz
    • 1 mała główka kalafiora
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżki bułki tartej

    Instructions

    1. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy ok 10-15 minut w osolonej wodzie, aż zmięknie

    2. Sznycle rozbijamy przez woreczek tłuczkiem, następnie przyprawiamy solą i pieprzem

    3. Obtaczamy je w mące, następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Powtarzamy z drugą warstwą jajka i bułki tartej - dzięki temu panierka będzie chrupiąca, a mięso w środku soczyste

    4. Sznycle smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor, odkładamy na ręcznik papierowy dla odsączenia tłuszczu

    5. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy bułkę tartą. Kiedy masło zacznie brązowieć, a bułka tarta się zrumieni ściągamy z ognia

    6. Sznycle podajemy z kalafiorem polanym masłem z bułką tartą i np. mizerią