Okra i kalafior w tempurze chipotle

Okra to cudowne warzywo – pyszne w smaku, coś pomiędzy cukinią, a bakłażanem. Kalafior też jest pyszny i lekki. Miałam akurat oba warzywa w lodówce i szukałam sposobu na zrobienie z nich przekąsek. I w ten oto sposób skończyły smażone w pikantnej tempurze chipotle. Wcześniej robiłam tempurę z wymieszanej mąki ryżowej i pszennej, ale tym razem postanowiłam zastąpić ryżową mąką ziemniaczaną i okazało się to strzałem w 10!

Dzięki mące ziemniaczanej tempura jest nieziemsko chrupiąca i do tego nie rozmaka pod wpływem pary wodnej parującej z gorących warzyw w niej zamkniętych.

 

Składniki:

  • 0,5 główki kalafiora
  • 200 g okry
  • Tempura
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • papryczki chipotle lub puder z nich
  • 250 ml wody
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy mąkę z 0,5 łyżeczki soli, wodą i ok 1 łyżeczką pudru chipotle. Powinno wyjść gładkie, gęste ale lejące się ciasto.
  2. Okrę myjemy i osuszamy, kalafior tak samo, dzieląc go na mniejsze różyczki.
  3. Warzywa obtaczamy najpierw w mące a następnie zanurzamy w tempurze.
  4. Smażymy w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu, kiedy tempura nabierze złotego koloru przenosimy na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  5. Serwujemy z dipem – np. na bazie jogurtu greckiego i tahini.

 

 

 

 

 

Okra i kalafior w tempurze chipotle

Okra to cudowne warzywo - pyszne w smaku, coś pomiędzy cukinią, a bakłażanem. Kalafior też jest pyszny i lekki. Miałam akurat oba warzywa w lodówce i szukałam sposobu na zrobienie z nich przekąsek. I w ten oto sposób skończyły smażone w pikantnej tempurze chipotle. Wcześniej robiłam tempurę z wymieszanej mąki ryżowej i pszennej, ale tym razem postanowiłam zastąpić ryżową mąką ziemniaczaną i okazało się to strzałem w 10!

Dzięki mące ziemniaczanej tempura jest nieziemsko chrupiąca i do tego nie rozmaka pod wpływem pary wodnej parującej z gorących warzyw w niej zamkniętych.

Ingredients

  • 0,5 główki kalafiora
  • 200 g okry
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • papryczki chipotle lub puder z nich
  • 250 ml wody
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia

Instructions

  1. W miseczce mieszamy mąkę z 0,5 łyżeczki soli, wodą i ok 1 łyżeczką pudru chipotle. Powinno wyjść gładkie, gęste ale lejące się ciasto

  2. Okrę myjemy i osuszamy, kalafior tak samo, dzieląc go na mniejsze różyczki

  3. Warzywa obtaczamy najpierw w mące a następnie zanurzamy w tempurze

  4. Smażymy w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu, kiedy tempura nabierze złotego koloru przenosimy na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu

  5. Serwujemy z dipem - np. na bazie jogurtu greckiego i tahini