Truskawki z kokosem to moje najnowsze objawienie, jeśli chodzi o połączenie smakowe. A to ciasto jest kokosowe na maksa, bo oprócz wiórek kokosowych dodanych do niego, to jest też zrobione z mąki kokosowej. Ciasta z mąki kokosowej różnią się trochę od tych klasycznych – są trochę bardziej zbite i suche, niż np. klasyczne biszkopty, dlatego warto je połączyć z owocami – aby naturalnie dodać im wilgoci.
Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciasto będzie wyglądało, jakby miało zakalca – w przypadku tej mąki jest to normalne 😉
Składniki:
- 6 jajek
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oleju słonecznikowego
- 0,5 łyżeczki mielonego ekstraktu z wanilii
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g truskawek
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy z miodem (lub syropem) na gładką masę, następnie dodajemy olej i dalej chwilę ubijamy, aby napowietrzyć masę.
- Porcjami dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie mieszamy.
- Na koniec do ciasta dodajemy wiórki i łączymy wszystkie składniki.
- Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy. Warto brzegi posmarować masłem i oprószyć mąką.
- Na cieście układamy plasterki pokrojonych truskawek.
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-30 minut.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.
Ciasto kokosowe z truskawkami
Truskawki z kokosem to moje najnowsze objawienie, jeśli chodzi o połączenie smakowe. A to ciasto jest kokosowe na maksa, bo oprócz wiórek kokosowych dodanych do niego, to jest też zrobione z mąki kokosowej. Ciasta z mąki kokosowej różnią się trochę od tych klasycznych - są trochę bardziej zbite i suche, niż np. klasyczne biszkopty, dlatego warto je połączyć z owocami - aby naturalnie dodać im wilgoci.
Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciasto będzie wyglądało, jakby miało zakalca - w przypadku tej mąki jest to normalne 😉
Ingredients
- 6 jajek
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oleju słonecznikowego
- 0,5 łyżeczki mielonego ekstraktu z wanilii
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g truskawek
Instructions
-
Jajka ubijamy z miodem (lub syropem) na gładką masę, następnie dodajemy olej i dalej chwilę ubijamy, aby napowietrzyć masę
-
Porcjami dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie mieszamy
-
Na koniec do ciasta dodajemy wiórki i łączymy wszystkie składniki
-
Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy. Warto brzegi posmarować masłem i oprószyć mąką
-
Na cieście układamy plasterki pokrojonych truskawek
-
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-30 minut
-
Podajemy posypane cukrem pudrem
Leave a Comment