Ciasto kokosowe z truskawkami

Truskawki z kokosem to moje najnowsze objawienie, jeśli chodzi o połączenie smakowe. A to ciasto jest kokosowe na maksa, bo oprócz wiórek kokosowych dodanych do niego, to jest też zrobione z mąki kokosowej. Ciasta z mąki kokosowej różnią się trochę od tych klasycznych – są trochę bardziej zbite i suche, niż np. klasyczne biszkopty, dlatego warto je połączyć z owocami – aby naturalnie dodać im wilgoci.

Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciasto będzie wyglądało, jakby miało zakalca – w przypadku tej mąki jest to normalne 😉

Składniki:

  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijamy z miodem (lub syropem) na gładką masę, następnie dodajemy olej i dalej chwilę ubijamy, aby napowietrzyć masę.
  2. Porcjami dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie mieszamy.
  3. Na koniec do ciasta dodajemy wiórki i łączymy wszystkie składniki.
  4. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy. Warto brzegi posmarować masłem i oprószyć mąką.
  5. Na cieście układamy plasterki pokrojonych truskawek.
  6. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-30 minut.
  7. Podajemy posypane cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

Ciasto kokosowe z truskawkami

Truskawki z kokosem to moje najnowsze objawienie, jeśli chodzi o połączenie smakowe. A to ciasto jest kokosowe na maksa, bo oprócz wiórek kokosowych dodanych do niego, to jest też zrobione z mąki kokosowej. Ciasta z mąki kokosowej różnią się trochę od tych klasycznych - są trochę bardziej zbite i suche, niż np. klasyczne biszkopty, dlatego warto je połączyć z owocami - aby naturalnie dodać im wilgoci.

Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciasto będzie wyglądało, jakby miało zakalca - w przypadku tej mąki jest to normalne 😉

Ingredients

  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g truskawek

Instructions

  1. Jajka ubijamy z miodem (lub syropem) na gładką masę, następnie dodajemy olej i dalej chwilę ubijamy, aby napowietrzyć masę

  2. Porcjami dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie mieszamy

  3. Na koniec do ciasta dodajemy wiórki i łączymy wszystkie składniki

  4. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy. Warto brzegi posmarować masłem i oprószyć mąką

  5. Na cieście układamy plasterki pokrojonych truskawek

  6. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-30 minut

  7. Podajemy posypane cukrem pudrem