Kolorowa sałatka z fetą, figami i bratkami

Istnieją pewne gatunki kwiatów, które są jadalne dla człowieka. Warto wykorzystywać je w kuchni, ponieważ poza walorami smakowymi dają również wartośc dodaną w postaci pięnych kolorów, urozmaicając tym samym nasze potrawy. Proponuję połączenie słonej fety ze słodką figą.

Piękna, prosta, kolorowa – czego więcej chcieć na talerzu. Jadalne kwiaty tylko dodają uroku tej cudownej sałatce.

Składniki:

  • 15-20 kwiatów bratków
  • 3 świeże figi
  • 200 g roszponki
  • 100 g sera feta
  • kiełki rzodkiewki
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • tymianek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Roszponkę i kwiaty bratków płuczemy dokładnie i osuszamy. Ser feta kroimy w kostkę. Figi kroimy na połówki, a następnie cząstkujemy na paseczki.
  2. Sok z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek i tymiankiem. Do roszponki dodajemy fetę, figi i bratki oraz kiełki rzodkiewki i polewamy dresingiem tymiankowym.

_DSCF3789

 

Kolorowa sałatka z fetą, figami i bratkami

Istnieją pewne gatunki kwiatów, które są jadalne dla człowieka. Warto wykorzystywać je w kuchni, ponieważ poza walorami smakowymi dają również wartośc dodaną w postaci pięnych kolorów, urozmaicając tym samym nasze potrawy. Proponuję połączenie słonej fety ze słodką figą. 

Piękna, prosta, kolorowa - czego więcej chcieć na talerzu. Jadalne kwiaty tylko dodają uroku tej cudownej sałatce.

Ingredients

  • 15-20 kwiatów bratków
  • 3 świeże figi
  • 200 g roszponki
  • 100 g sera feta
  • kiełki rzodkiewki
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • tymianek
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Roszponkę i kwiaty bratków płuczemy dokładnie i osuszamy. Ser feta kroimy w kostkę. Figi kroimy na połówki, a następnie cząstkujemy na paseczki

  2. Sok z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek i tymiankiem. Do roszponki dodajemy fetę, figi i bratki oraz kiełki rzodkiewki i polewamy dresingiem tymiankowym