Kolorowa sałatka z fetą, figami i bratkami
Istnieją pewne gatunki kwiatów, które są jadalne dla człowieka. Warto wykorzystywać je w kuchni, ponieważ poza walorami smakowymi dają również wartośc dodaną w postaci pięnych kolorów, urozmaicając tym samym nasze potrawy. Proponuję połączenie słonej fety ze słodką figą.
Piękna, prosta, kolorowa – czego więcej chcieć na talerzu. Jadalne kwiaty tylko dodają uroku tej cudownej sałatce.
Składniki:
- 15-20 kwiatów bratków
- 3 świeże figi
- 200 g roszponki
- 100 g sera feta
- kiełki rzodkiewki
- oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny
- tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Roszponkę i kwiaty bratków płuczemy dokładnie i osuszamy. Ser feta kroimy w kostkę. Figi kroimy na połówki, a następnie cząstkujemy na paseczki.
- Sok z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek i tymiankiem. Do roszponki dodajemy fetę, figi i bratki oraz kiełki rzodkiewki i polewamy dresingiem tymiankowym.
Kolorowa sałatka z fetą, figami i bratkami
Istnieją pewne gatunki kwiatów, które są jadalne dla człowieka. Warto wykorzystywać je w kuchni, ponieważ poza walorami smakowymi dają również wartośc dodaną w postaci pięnych kolorów, urozmaicając tym samym nasze potrawy. Proponuję połączenie słonej fety ze słodką figą.
Piękna, prosta, kolorowa - czego więcej chcieć na talerzu. Jadalne kwiaty tylko dodają uroku tej cudownej sałatce.
Ingredients
- 15-20 kwiatów bratków
- 3 świeże figi
- 200 g roszponki
- 100 g sera feta
- kiełki rzodkiewki
- oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny
- tymianek
- sól i pieprz
Instructions
-
Roszponkę i kwiaty bratków płuczemy dokładnie i osuszamy. Ser feta kroimy w kostkę. Figi kroimy na połówki, a następnie cząstkujemy na paseczki
-
Sok z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek i tymiankiem. Do roszponki dodajemy fetę, figi i bratki oraz kiełki rzodkiewki i polewamy dresingiem tymiankowym
Leave a Comment