Wegetariańskie hot dogi: New York & Chicago style
Przenieśmy się na chwilę za ocean do tętniącego życiem Nowego Yorku, gdzie ze studzienek bucha para, ulicami mkną żółte taksówki, a ludzie śpieszą się na metro. To miasto jest kultowe samo w sobie, ale poza tym, ma też swoją własną odmianę hot dogów, która jest charakterystyczna dla tej części USA. Jeśli jednak ta wersja Was nie zainteresowała, to co powiecie na tą z Chicago nad jeziorem Michigan? Gdzie można obejrzeć swoje zakrzywione odbicie w wielkiej „fasolce” przy parku Milenijnym. To miasto również posiada swój unikalny przepis na hot dogi.
Dziś podzielę się z Wami obydwoma – jestem ciekawa, który bardziej przypadnie Wam do gustu 🙂
Składniki:
New York style hot dog
- 2 bułki do hot dogów
- 2 parówki wegańskie
- kapusta kiszona
- musztarda miodowa
Sos cebulowy
- 1 średnia cebula
- 1/3 szklanki keczupu
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki tabasco
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Zaczynamy od sosu – cebulę drobno kroimy, obsmażamy na odrobinie masła, następnie dodajemy wodę, keczup, tabasco i doprawiamy i dusimy chwilę, aż sos się zredukuje i zgęstnieje, a na koniec dodajemy resztę masła po zdjęciu z ognia i dokładnie mieszamy.
- Podgrzewamy hot dogi, najlepiej zanurzając na chwilę parówki w gorącej wodzie.
- Bułkę podgrzewamy w piekarniku lub lekko grillujemy.
- Bułkę nacinamy wzdłuż, smarujemy musztardą, układamy w niej parówkę, kładziemy porcję kiszonej kapusty, z wierzchu smarujemy sosem cebulowym.
Chicago style hot dog
- 2 bułki do hot dogów
- 2 wegańskie parówki
- pomidor
- korniszony
- cebula
- masło
- mak
Zielony relisch
- 2 korniszony
- dymka
- kilka plasterków marynowanego jalapeno
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Przygotowujemy relish – korniszony, dymkę bardzo drobno siekamy, jalapeno również kroimy w drobną kosteczkę.
- Na patelnię dajemy pokrojone warzywa, dodajemy ocet, cukier, musztardę i podgrzewamy chwilę, aż cukier się roztopi.
- Bułkę smarujemy roztopionym masłem i posypujemy makiem, a następnie dosłownie 2 minuty podpiekamy w piekarniku.
- Nacinamy wzdłuż, smarujemy relishem, układamy na środku podgrzanego hot doga, obok z jednej strony kładziemy plasterki pomidora, z drugiej strony plastry korniszonów i posypujemy pokrojoną drobno cebulą. Na koniec dodajemy odrobinę musztardy.
P.S. Pamiętajcie, że wystarczy wegańską parówkę zamienić zwykłą i będziecie mieć wersję klasyczną, zamiast wege 😉
New York style hot dog
Przenieśmy się na chwilę za ocean do tętniącego życiem Nowego Yorku, gdzie ze studzienek bucha para, ulicami mkną żółte taksówki, a ludzie śpieszą się na metro. To miasto jest kultowe samo w sobie, ale poza tym, ma też swoją własną odmianę hot dogów, która jest charakterystyczna dla tej części USA.
Ingredients
- 2 bułki do hot dogów
- 2 parówki wegańskie
- kapusta kiszona
- musztarda miodowa
- średnia cebula
- 1/3 szklanki keczupu
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki tabasco
- sól i pieprz
Instructions
-
Zaczynamy od sosu - cebulę drobno kroimy, obsmażamy na odrobinie masła, następnie dodajemy wodę, keczup, tabasco i doprawiamy i dusimy chwilę, aż sos się zredukuje i zgęstnieje, a na koniec dodajemy resztę masła po zdjęciu z ognia i dokładnie mieszamy
-
Podgrzewamy hot dogi, najlepiej zanurzając na chwilę parówki w gorącej wodzie
-
Bułkę podgrzewamy w piekarniku lub lekko grillujemy
-
Bułkę nacinamy wzdłuż, smarujemy musztardą, układamy w niej parówkę, kładziemy porcję kiszonej kapusty, z wierzchu smarujemy sosem cebulowym
Chicago style hot dog
Jeśli jednak ta wersja Was nie zainteresowała, to co powiecie na tą z Chicago nad jeziorem Michigan? Gdzie można obejrzeć swoje zakrzywione odbicie w wielkiej "fasolce" przy parku Milenijnym. To miasto również posiada swój unikalny przepis na hot dogi.
Ingredients
- 2 bułki do hot dogów
- 2 wegańskie parówki
- pomidor
- korniszony
- cebula
- masło
- mak
- 2 korniszony
- 1 dymka
- kilka plasterków marynowanego jalapeno
- 1 łyżeczka musztardy
- 1łyżka cukru łyżka octu winnego
Instructions
-
Przygotowujemy relish - korniszony, dymkę bardzo drobno siekamy, jalapeno również kroimy w drobną kosteczkę
-
Na patelnię dajemy pokrojone warzywa, dodajemy ocet, cukier, musztardę i podgrzewamy chwilę, aż cukier się roztopi
-
Bułkę smarujemy roztopionym masłem i posypujemy makiem, a następnie dosłownie 2 minuty podpiekamy w piekarniku
-
Nacinamy wzdłuż, smarujemy relishem, układamy na środku podgrzanego hot doga, obok z jednej strony kładziemy plasterki pomidora, z drugiej strony plastry korniszonów i posypujemy pokrojoną drobno cebulą. Na koniec dodajemy odrobinę musztardy
Leave a Comment