Wegetariańskie hot dogi: New York & Chicago style

Przenieśmy się na chwilę za ocean do tętniącego życiem Nowego Yorku, gdzie ze studzienek bucha para, ulicami mkną żółte taksówki, a ludzie śpieszą się na metro. To miasto jest kultowe samo w sobie, ale poza tym, ma też swoją własną odmianę hot dogów, która jest charakterystyczna dla tej części USA. Jeśli jednak ta wersja Was nie zainteresowała, to co powiecie na tą z Chicago nad jeziorem Michigan? Gdzie można obejrzeć swoje zakrzywione odbicie w wielkiej „fasolce” przy parku Milenijnym. To miasto również posiada swój unikalny przepis na hot dogi.

Dziś podzielę się z Wami obydwoma – jestem ciekawa, który bardziej przypadnie Wam do gustu 🙂

Składniki:

New York style hot dog

  • 2 bułki do hot dogów
  • 2 parówki wegańskie
  • kapusta kiszona
  • musztarda miodowa

Sos cebulowy

  • 1 średnia cebula
  • 1/3 szklanki keczupu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od sosu – cebulę drobno kroimy, obsmażamy na odrobinie masła, następnie dodajemy wodę, keczup, tabasco i doprawiamy i dusimy chwilę, aż sos się zredukuje i zgęstnieje, a na koniec dodajemy resztę masła po zdjęciu z ognia i dokładnie mieszamy.
  2. Podgrzewamy hot dogi, najlepiej zanurzając na chwilę parówki w gorącej wodzie.
  3. Bułkę podgrzewamy w piekarniku lub lekko grillujemy.
  4. Bułkę nacinamy wzdłuż, smarujemy musztardą, układamy w niej parówkę, kładziemy porcję kiszonej kapusty, z wierzchu smarujemy sosem cebulowym.

 

 

 

Chicago style hot dog

  • 2 bułki do hot dogów
  • 2 wegańskie parówki
  • pomidor
  • korniszony
  • cebula
  • masło
  • mak

Zielony relisch

  • 2 korniszony
  • dymka
  • kilka plasterków marynowanego jalapeno
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy relish – korniszony, dymkę bardzo drobno siekamy, jalapeno również kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Na patelnię dajemy pokrojone warzywa, dodajemy ocet, cukier, musztardę i podgrzewamy chwilę, aż cukier się roztopi.
  3. Bułkę smarujemy roztopionym masłem i posypujemy makiem, a następnie dosłownie 2 minuty podpiekamy w piekarniku.
  4. Nacinamy wzdłuż, smarujemy relishem, układamy na środku podgrzanego hot doga, obok z jednej strony kładziemy plasterki pomidora, z drugiej strony plastry korniszonów i posypujemy pokrojoną drobno cebulą. Na koniec dodajemy odrobinę musztardy.

 

 

 

P.S. Pamiętajcie, że wystarczy wegańską parówkę zamienić zwykłą i będziecie mieć wersję klasyczną, zamiast wege 😉

New York style hot dog

Przenieśmy się na chwilę za ocean do tętniącego życiem Nowego Yorku, gdzie ze studzienek bucha para, ulicami mkną żółte taksówki, a ludzie śpieszą się na metro. To miasto jest kultowe samo w sobie, ale poza tym, ma też swoją własną odmianę hot dogów, która jest charakterystyczna dla tej części USA.

Ingredients

  • 2 bułki do hot dogów
  • 2 parówki wegańskie
  • kapusta kiszona
  • musztarda miodowa
  • średnia cebula
  • 1/3 szklanki keczupu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Zaczynamy od sosu - cebulę drobno kroimy, obsmażamy na odrobinie masła, następnie dodajemy wodę, keczup, tabasco i doprawiamy i dusimy chwilę, aż sos się zredukuje i zgęstnieje, a na koniec dodajemy resztę masła po zdjęciu z ognia i dokładnie mieszamy

  2. Podgrzewamy hot dogi, najlepiej zanurzając na chwilę parówki w gorącej wodzie

  3. Bułkę podgrzewamy w piekarniku lub lekko grillujemy

  4. Bułkę nacinamy wzdłuż, smarujemy musztardą, układamy w niej parówkę, kładziemy porcję kiszonej kapusty, z wierzchu smarujemy sosem cebulowym

 

Chicago style hot dog

Jeśli jednak ta wersja Was nie zainteresowała, to co powiecie na tą z Chicago nad jeziorem Michigan? Gdzie można obejrzeć swoje zakrzywione odbicie w wielkiej "fasolce" przy parku Milenijnym. To miasto również posiada swój unikalny przepis na hot dogi.

Ingredients

  • 2 bułki do hot dogów
  • 2 wegańskie parówki
  • pomidor
  • korniszony
  • cebula
  • masło
  • mak
  • 2 korniszony
  • 1 dymka
  • kilka plasterków marynowanego jalapeno
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1łyżka cukru łyżka octu winnego

Instructions

  1. Przygotowujemy relish - korniszony, dymkę bardzo drobno siekamy, jalapeno również kroimy w drobną kosteczkę

  2. Na patelnię dajemy pokrojone warzywa, dodajemy ocet, cukier, musztardę i podgrzewamy chwilę, aż cukier się roztopi

  3. Bułkę smarujemy roztopionym masłem i posypujemy makiem, a następnie dosłownie 2 minuty podpiekamy w piekarniku

  4. Nacinamy wzdłuż, smarujemy relishem, układamy na środku podgrzanego hot doga, obok z jednej strony kładziemy plasterki pomidora, z drugiej strony plastry korniszonów i posypujemy pokrojoną drobno cebulą. Na koniec dodajemy odrobinę musztardy