Mini Pavlova z rabarbarem duszonym w Cointreau
Po klasycznej Pavlovej przyszła pora na jej mini wersję. Już od dawna nosiłam się z zamiarem połączenia jej z rabarbarem – słodycz bezy idealnie komponuje się z jego kwaskowym smakiem. Żeby jednak nie było za kwaśno poddusiłam go w słodkim likierze pomarańczowym, aby trochę podkręcić smak. Do tego krem na bazie serka wiejskiego – lekki i również lekko kwaśny, nie tak ciężki jak mascarpone i macie pyszny i piękny deser.
Składniki:
Pavlova
- 4-5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- szczypta soli
Kremowy serek
- 2 opakowania serka wiejskiego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Rabarbar w Cointreau
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 1/5 szklanki Cointreau
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania bezy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
- Kiedy zaczną robić się sztywne małymi porcjami dodajemy cukier. Białek nie da się „przebić”, więc nie ma obawy, że będziemy ubijać za długo.
- Kiedy zaczynają być lśniące dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy.
- Na blaszce na pergaminie do pieczenia układamy białka w formie małych okręgów, szpatułką zaciągając brzegi do góry, a na środku tworząc mały krater.
- Pieczemy najpierw 10 minut w 120 stopniach, a później suszymy w 100 stopniach ok 30-40 minut.
- Podczas gdy bezy się pieką dusimy rabarbar – nie obieramy go, bo w włóknach jest najlepsze, czyli karminowy barwnik. Kroimy łodygo pod skosem i wrzucamy do rondelka, zalewamy Cointreau i zasypujemy cukrem i chwilę dusimy, aż rabarbar zmięknie, ale się nie rozgotuje.
- W blenderze miksujemy na gładki krem serki wiejskie z miodem i ekstraktem waniliowym.
- Na upieczone i ostudzone bezy na środek nakładamy porcję kremu i na niej układamy kawałki rabarbaru. Skrapiamy lekko syropem, jaki wytworzył się podczas duszenia.
Mini Pavlova z rabarbarem duszonym w Cointreau
Po klasycznej Pavlovej przyszła pora na jej mini wersję. Już od dawna nosiłam się z zamiarem połączenia jej z rabarbarem - słodycz bezy idealnie komponuje się z jego kwaskowym smakiem. Żeby jednak nie było za kwaśno poddusiłam go w słodkim likierze pomarańczowym, aby trochę podkręcić smak. Do tego krem na bazie serka wiejskiego - lekki i również lekko kwaśny, nie tak ciężki jak mascarpone i macie pyszny i piękny deser.
Ingredients
- 4-5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- szczypta soli
- 2 opakowania serka wiejskiego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 1/2 szklanki Cointreau
- łyżka cukru
Instructions
-
Zaczynamy od przygotowania bezy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli
-
Kiedy zaczną robić się sztywne małymi porcjami dodajemy cukier. Białek nie da się "przebić", więc nie ma obawy, że będziemy ubijać za długo
-
Na blaszce na pergaminie do pieczenia układamy białka w formie małych okręgów, szpatułką zaciągając brzegi do góry, a na środku tworząc mały krater
-
Pieczemy najpierw 10 minut w 120 stopniach, a później suszymy w 100 stopniach ok 30-40 minut
-
Podczas gdy bezy się pieką dusimy rabarbar - nie obieramy go, bo w włóknach jest najlepsze, czyli karminowy barwnik. Kroimy łodygo pod skosem i wrzucamy do rondelka, zalewamy Cointreau i zasypujemy cukrem i chwilę dusimy, aż rabarbar zmięknie, ale się nie rozgotuje
-
W blenderze miksujemy na gładki krem serki wiejskie z miodem i ekstraktem waniliowym
-
Na upieczone i ostudzone bezy na środek nakładamy porcję kremu i na niej układamy kawałki rabarbaru. Skrapiamy lekko syropem, jaki wytworzył się podczas duszenia
Leave a Comment