Kolorowe spring rolls z unicorn noodles i indykiem

Uwielbiam takie kolorowe dania, a spring rolls pozwalają na to, aby puścić wodze fantazji i zaszaleć z barwami. To danie to kolorowe zawijątka z indykiem i unicorn noodles – czyli makaronem ryżowym barwionym sokiem z czerwonej kapusty i sokiem z cytryny, na który przepis znajdziecie tutaj. Do tego grillowana pierś z indyka, surowa marchew, kapusta czerwona, cukinia. Podane z sosem sezamowo-orzechowym, która dopełnia całość.

Składniki:

Spring rolls

  • 1 pierś z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • czerwona kapusta
  • makaron ryżowy
  • papier ryżowy
  • owoce granatu
  • roszponka

Sos sezamowo-orzechowy

  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka pasty orzechowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • chilli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Indyka kroimy w paski, mieszamy z łyżka oliwy, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem i grillujemy.
  2. Kapustę kroimy w drobne paski, tak samo marchewkę, a cukinię w cienkie słupki.
  3. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie maczamy go w wywarze z czerwonej kapusty – stanie się niebieski, a po skropieniu sokiem z cytryny zacznie robić się fioletowo-różowy.
  4. Papier ryżowy maczamy w wodzie, układamy na środku warzywa, owoce granatu i kawałki indyka, makaron i zawijamy.
  5. W słoiczku mieszamy razem wszystkie składniki na sos potrząsając nim intensywnie.
  6. Rollsy serwujemy w całości lub przecięte na pól.

 

 

 

 

 

Kolorowe spring rolls z unicorn noodles i indykiem

Uwielbiam takie kolorowe dania, a spring rolls pozwalają na to, aby puścić wodze fantazji i zaszaleć z barwami. To danie to kolorowe zawiniątka z indykiem i unicorn noodles - czyli makaronem ryżowym barwionym sokiem z czerwonej kapusty i sokiem z cytryny, na który przepis znajdziecie tutaj. Do tego grillowana pierś z indyka, surowa marchew, kapusta czerwona, cukinia. Podane z sosem sezamowo-orzechowym, która dopełnia całość.

Ingredients

  • 1 pierś z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • czerwona kapusta
  • makaron ryżowy
  • papier ryżowy
  • owoce granatu
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka pasty orzechowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • chilli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • roszponka

Instructions

  1. Indyka kroimy w paski, mieszamy z łyżka oliwy, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem i grillujemy

  2. Kapustę kroimy w drobne paski, tak samo marchewkę, a cukinię w cienkie słupki

  3. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie maczamy go w wywarze z czerwonej kapusty - stanie się niebieski, a po skropieniu sokiem z cytryny zacznie robić się fioletowo-różowy

  4. Papier ryżowy maczamy w wodzie, układamy na środku roszponkę, warzywa, owoce granatu i kawałki indyka, makaron i zawijamy

  5. W słoiczku mieszamy razem wszystkie składniki na sos potrząsając nim intensywnie

  6. Rollsy serwujemy w całości lub przecięte na pól