Sałatka z fetą, paluszkami krabowymi i cytrynowo-miodowym dresingiem

Na upały sałatki sprawdzają się idealnie, a jeśli szukacie oryginalnej kompozycji smakowej to ta na pewno zainteresuje nie jedną osobę. Słodka kukurydza dobrze komponuje się z delikatnymi paluszkami krabowymi, kremowa feta podkręca smak, rzodkiewka fajnie chrupie, a soczyste pomidorki uzupełniają całość. Wszystko skropione jest cytrynowo-musztardowym dresingiem, który spaja te smaki.

 

Składniki:

Sałatka

  • roszponka
  • 5-6 rzodkiewek
  • mała puszka kukurydzy
  • paczka paluszków krabowych
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta

 Dresing

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Fetę i paluszki krabowe kroimy w kostkę.
  2. Rzodkiewkę kroimy na ćwiartki, a pomidorki na połówki.
  3. Do salaterki wrzucamy umytą i osuszoną roszponkę, dodajemy pomidorki, rzodkiewkę, paluszki i fetę i posypujemy kukurydzą.
  4. Do słoiczka wlewamy miód, sok z cytryny, oliwę oraz doprawiamy solą i pieprzem, zakręcamy i mieszamy intensywnie potrząsając, a następnie skrapiamy sałatkę.

 

 

 

 

Sałatka z fetą, paluszkami krabowymi i cytrynowo-miodowym dresingiem

Na upały sałatki sprawdzają się idealnie, a jeśli szukacie oryginalnej kompozycji smakowej to ta na pewno zainteresuje nie jedną osobę. Słodka kukurydza dobrze komponuje się z delikatnymi paluszkami krabowymi, kremowa feta podkręca smak, rzodkiewka fajnie chrupie, a soczyste pomidorki uzupełniają całość. Wszystko skropione jest cytrynowo-musztardowym dresingiem, który spaja te smaki.

Ingredients

  • roszponka
  • 5-6 rzodkiewek
  • mała puszka kukurydzy
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta
  • 1 opakowanie paluszków krabowych
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Fetę i paluszki krabowe kroimy w kostkę

  2. Rzodkiewkę kroimy na ćwiartki, a pomidorki na połówki

  3. Do salaterki wrzucamy umytą i osuszoną roszponkę, dodajemy pomidorki, rzodkiewkę, paluszki i fetę i posypujemy kukurydzą

  4. Do słoiczka wlewamy miód, sok z cytryny, oliwę oraz doprawiamy solą i pieprzem, zakręcamy i mieszamy intensywnie potrząsając, a następnie skrapiamy sałatkę