Tortilla śniadaniowa BLT z jajecznicą

Śniadanie warte wstania rano i poświęcenia kilkunastu minut na jego przygotowanie. Jest to moja wariacja na temat klasycznej kanapki BLT = bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor). Ponieważ jest to wersja śniadaniowa dodałam od siebie kremową jajecznicę i majonez chilli. Pyszne i pożywne – chrupiący bekon cudownie chrupie i dobrze łączy się z jajkiem, a soczysty pomidor i sałata dodają świeżości. No i odrobina sera żółtego dla smaku do środka 😀

 

Składniki:

  • 2 tortille pszenne
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • sałata lodowa
  • 1 pomidor
  • 2 plasterki sera cheddar
  • majonez
  • chilli
  • 4 jajka
  • masło

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy 2 łyżki majonezu z chilli – jego ilość zależnie od tego jak bardzo ostre chcecie, żeby było.
  2. Na suchej patelni smażymy boczek aż się zrumieni i odsączamy go na ręczniku papierowym.
  3. Pomidora kroimy w plastry, sałatę rwiemy w mierniejsze kawałki.
  4. Jajka rozkłócamy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu na maśle, mieszając silikonową szpatułką i rozcierając grudki – jajecznica powinna być delikatna i kremowa.
  5. Tortillę smarujemy jajecznicą, smarujemy majonezem, układamy bekon, pomidora, sałatę i posypujemy posiekanym serem i zawijamy.

 

 

 

 

Tortilla śniadaniowa BLT z jajecznicą

Śniadanie warte wstania rano i poświęcenia kilkunastu minut na jego przygotowanie. Jest to moja wariacja na temat klasycznej kanapki BLT = bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor). Ponieważ jest to wersja śniadaniowa dodałam od siebie kremową jajecznicę i majonez chilli. Pyszne i pożywne - chrupiący bekon cudownie chrupie i dobrze łączy się z jajkiem, a soczysty pomidor i sałata dodają świeżości. No i odrobina sera żółtego dla smaku do środka 😀

Ingredients

  • 2 tortille pszenne
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • sałata lodowa
  • 1 pomidor
  • 2 plasterki sera cheddar
  • majonez
  • chilli
  • 4 jajka
  • masło
  • sól i pieprz

Instructions

  1. W miseczce mieszamy 2 łyżki majonezu z chilli - jego ilość zależnie od tego jak bardzo ostre chcecie, żeby było

  2. Na suchej patelni smażymy boczek aż się zrumieni i odsączamy go na ręczniku papierowym

  3. Pomidora kroimy w plastry, sałatę rwiemy w mierniejsze kawałki

  4. Jajka rozkłócamy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu na maśle, mieszając silikonową szpatułką i rozcierając grudki - jajecznica powinna być delikatna i kremowa

  5. Tortillę smarujemy jajecznicą, smarujemy majonezem, układamy bekon, pomidora, sałatę i posypujemy posiekanym serem i zawijamy