Śniadanie warte wstania rano i poświęcenia kilkunastu minut na jego przygotowanie. Jest to moja wariacja na temat klasycznej kanapki BLT = bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor). Ponieważ jest to wersja śniadaniowa dodałam od siebie kremową jajecznicę i majonez chilli. Pyszne i pożywne – chrupiący bekon cudownie chrupie i dobrze łączy się z jajkiem, a soczysty pomidor i sałata dodają świeżości. No i odrobina sera żółtego dla smaku do środka 😀
Składniki:
- 2 tortille pszenne
- 4 plastry boczku wędzonego
- sałata lodowa
- 1 pomidor
- 2 plasterki sera cheddar
- majonez
- chilli
- 4 jajka
- masło
Przygotowanie:
- W miseczce mieszamy 2 łyżki majonezu z chilli – jego ilość zależnie od tego jak bardzo ostre chcecie, żeby było.
- Na suchej patelni smażymy boczek aż się zrumieni i odsączamy go na ręczniku papierowym.
- Pomidora kroimy w plastry, sałatę rwiemy w mierniejsze kawałki.
- Jajka rozkłócamy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu na maśle, mieszając silikonową szpatułką i rozcierając grudki – jajecznica powinna być delikatna i kremowa.
- Tortillę smarujemy jajecznicą, smarujemy majonezem, układamy bekon, pomidora, sałatę i posypujemy posiekanym serem i zawijamy.
Tortilla śniadaniowa BLT z jajecznicą
Śniadanie warte wstania rano i poświęcenia kilkunastu minut na jego przygotowanie. Jest to moja wariacja na temat klasycznej kanapki BLT = bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor). Ponieważ jest to wersja śniadaniowa dodałam od siebie kremową jajecznicę i majonez chilli. Pyszne i pożywne - chrupiący bekon cudownie chrupie i dobrze łączy się z jajkiem, a soczysty pomidor i sałata dodają świeżości. No i odrobina sera żółtego dla smaku do środka 😀
Ingredients
- 2 tortille pszenne
- 4 plastry boczku wędzonego
- sałata lodowa
- 1 pomidor
- 2 plasterki sera cheddar
- majonez
- chilli
- 4 jajka
- masło
- sól i pieprz
Instructions
-
W miseczce mieszamy 2 łyżki majonezu z chilli - jego ilość zależnie od tego jak bardzo ostre chcecie, żeby było
-
Na suchej patelni smażymy boczek aż się zrumieni i odsączamy go na ręczniku papierowym
-
Pomidora kroimy w plastry, sałatę rwiemy w mierniejsze kawałki
-
Jajka rozkłócamy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu na maśle, mieszając silikonową szpatułką i rozcierając grudki - jajecznica powinna być delikatna i kremowa
-
Tortillę smarujemy jajecznicą, smarujemy majonezem, układamy bekon, pomidora, sałatę i posypujemy posiekanym serem i zawijamy
Leave a Comment