Hummus z burakiem

Hummus jest niezwykle pożywny i bogaty w białko, dzięki czemu jest idealny, jako dodatek to każdego typu posiłków – można go wykorzystać do kanapek, jako dip do przekąsek na przyjęcie lub element dań obiadowych.

Dzięki pieczonemu burakowi zyskał dodatkowej słodyczy i przede wszystkim przepięknego, różowego koloru.

 

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pieczony burak
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Upieczonego w folii przez ok. 40 minut buraka kroimy w drobną kostkę.
  2. Do rozdrabniacza dodajemy odcedzoną z wody ciecierzycę, buraka, czosnek, tahini, oliwę, 1 łyżkę soku z cytryny i miksujemy na gładką masę. Jeżeli uznacie, że masa jest zbyt gęsta, można dodać oliwy.
  3. Całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Podajemy lekko skropiony oliwą z oliwek i posypany np. kolendrą.

 

Hummus z burakiem

Hummus jest niezwykle pożywny i bogaty w białko, dzięki czemu jest idealny, jako dodatek to każdego typu posiłków – można go wykorzystać do kanapek, jako dip do przekąsek na przyjęcie lub element dań obiadowych.

Dzięki pieczonemu burakowi zyskał dodatkowej słodyczy i przede wszystkim przepięknego, różowego koloru.

Ingredients

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pieczony burak
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • cytryna

Instructions

  1. Upieczonego w folii przez ok. 40 minut buraka kroimy w drobną kostkę

  2. Do rozdrabniacza dodajemy odcedzoną z wody ciecierzycę, buraka, czosnek, tahini, oliwę, 1 łyżkę soku z cytryny i miksujemy na gładką masę. Jeżeli uznacie, że masa jest zbyt gęsta, można dodać oliwy

  3. Całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Podajemy lekko skropiony oliwą z oliwek i posypany np. kolendrą