Drożdżowe ciasto z bananami i orzechami

Co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami? Można zrobić z nimi ciasto! Miałam ochotę na coś prostego, co w zasadzie „samo” się robi. Chwila analizy składników dostępnych w domu i już miałam pomysł na ciasto drożdżowe z bananami i orzechami.

Ciasto jest puszyste i lekko słodkie – dojrzałe banany i miód na wierzchu dodają mu słodyczy, dlatego nie przesadźcie z ilością cukru 😉 Świetnie smakuje ze szklanką mleka albo jako dodatek do popołudniowej kawy/herbaty.

 

Składniki:

  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 jajka
  • 75 g cukru
  • 300 g mąki
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g stopionego masła
  • 2-3 dojrzałe banany
  • garść migdałów i nerkowców
  • 2-3 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotowujemy rozczyn. W misce dokładnie mieszamy drożdże, 2-3 łyżki mąki, cukier i mleko. Zostawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do rozczynu dodajemy jajka i mąkę i zagniatamy ręcznie albo w mikserze z hakiem. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy. Ciasto powinno mieć delikatnie lejącą, kleistą konsystencję.
  3. Gdy ciasto jest gotowe przykrywamy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-60 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do okrągłej formy ok. średnicy ok 20 cm wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy przecięte wzdłuż banany, posypujemy lekko posiekanymi orzechami i skrapiamy miodem.
  4. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez ok 30 minut do tzw. Suchego patyczka. Pod wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze na chwilę w lekko uchylonym piekarniku.

 

 

Drożdżowe ciasto z bananami i orzechami

Co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami? Można zrobić z nimi ciasto! Miałam ochotę na coś prostego, co w zasadzie „samo” się robi. Chwila analizy składników dostępnych w domu i już miałam pomysł na ciasto drożdżowe z bananami i orzechami.

Ciasto jest puszyste i lekko słodkie – dojrzałe banany i miód na wierzchu dodają mu słodyczy, dlatego nie przesadźcie z ilością cukru. Świetnie smakuje ze szklanką mleka albo jako dodatek do popołudniowej kawy/herbaty.

Ingredients

  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 jajka
  • 75 g cukru
  • 300 g mąki
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g stopionego masła
  • 2-3 dojrzałe banany
  • garść migdałów i nerkowców
  • 2-3 łyżki miodu

Instructions

  1. Najpierw przygotowujemy rozczyn. W misce dokładnie mieszamy drożdże, 2-3 łyżki mąki, cukier i mleko. Zostawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia

  2. Do rozczynu dodajemy jajka i mąkę i zagniatamy ręcznie albo w mikserze z hakiem. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy. Ciasto powinno mieć delikatnie lejącą, kleistą konsystencję

  3. Gdy ciasto jest gotowe przykrywamy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-60 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do okrągłej formy ok. średnicy ok 20 cm wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy przecięte wzdłuż banany, posypujemy lekko posiekanymi orzechami i skrapiamy miodem

  4. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez ok 30 minut do tzw. Suchego patyczka. Pod wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze na chwilę w lekko uchylonym piekarniku