Portugalskie pastel de nata

Pastel de nata (czyt. pasztel de nata) to przepyszne aromatyczne kruche ciasteczka z ciasta francuskiego wypełnione kremowym kremem budyniowym. To chyba najpopularniejszy deser w Portugalii, który znaleźć można w każdej cukierni. Funkcjonują także specjalne pastelarie, które specjalizują się w ich wypiekaniu.

Sekret pastel de nata tkwi w tym, że idealnie powinno się je jeść na ciepło, najlepiej do kawy, posypane dodatkową porcją cynamonu.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki
  • 3.4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi o średnicy większej niż otwory w formie do muffinek i wykładamy formę ciastem.
  2. 2/3 mleka przelewamy do rondelka, a resztę mieszamy dokładnie w szklance z mąką.
  3. W drugim rondelku zagotowujemy wodę z laską cynamonu i cukrem. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia i wyjmujemy laskę cynamonu.
  4. Resztę mleka w garnuszku zagotowujemy z nasionami wyjętymi z laski wanilii oraz sama laską, którą wyciągamy jak tylko mleko się zacznie gotować. Dolewamy mleko wymieszane z mąką i cały czas mieszając, aby nie było grudek i dolewamy syrop cukrowy.
  5. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy na gładki krem, który będzie bardzo wodnisty, ale taki właśnie powinien być.
  6. Krem przelewamy do wyłożonych ciastem foremek – do ok 2/3 wysokości.
  7. Pieczemy przez ok 10 minut w najwyższej temperaturze z termo obiegiem, jaką możecie ustawić w swoim piekarniku. Ja piekłam 10 minut w 275 stopniach. Krem powinien się miejscami mocno zbrązowieć – tak właśnie powinny wyglądać pastel de nata.

 

 

 

 

 

Portugalskie pastel de nata

Pastel de nata (czyt. pasztel de nata) to przepyszne aromatyczne kruche ciasteczka z ciasta francuskiego wypełnione kremowym kremem budyniowym. To chyba najpopularniejszy deser w Portugalii, który znaleźć można w każdej cukierni. Funkcjonują także specjalne pastelarie, które specjalizują się w ich wypiekaniu.

Sekret pastel de nata tkwi w tym, że idealnie powinno się je jeść na ciepło, najlepiej do kawy, posypane dodatkową porcją cynamonu.

Ingredients

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 szklanki cukru

Instructions

  1. Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi o średnicy większej niż otwory w formie do muffinek i wykładamy formę ciastem

  2. 2/3 mleka przelewamy do rondelka, a resztę mieszamy dokładnie w szklance z mąką

  3. W drugim rondelku zagotowujemy wodę z laską cynamonu i cukrem. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia i wyjmujemy laskę cynamonu

  4. Resztę mleka w garnuszku zagotowujemy z nasionami wyjętymi z laski wanilii oraz sama laską, którą wyciągamy jak tylko mleko się zacznie gotować. Dolewamy mleko wymieszane z mąką i cały czas mieszając, aby nie było grudek i dolewamy syrop cukrowy

  5. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy na gładki krem, który będzie bardzo wodnisty, ale taki właśnie powinien być

  6. Krem przelewamy do wyłożonych ciastem foremek – do ok 2/3 wysokości

  7. Pieczemy przez ok 10 minut w najwyższej temperaturze z termo obiegiem, jaką możecie ustawić w swoim piekarniku. Ja piekłam 10 minut w 275 stopniach. Krem powinien się miejscami mocno zbrązowieć – tak właśnie powinny wyglądać pastel de nata