Jagodowe pankejki z masłem orzechowym i dżemem jagodowym

Wraz z końcem czerwca powoli kończą się też jagody. Mam nadzieję, że te nieziemsko fioletowe pankejki przekonają Was do tego, aby skoczyć po nie do sklepu. Można powiedzieć, że to taka trochę bomba kaloryczna – puszyste placki pełne jagód, do tego pasta orzechowa i dżem jagodowy – idealna porcja białka i węgli na dobry początek dnia.

Jeśli ten opis Was nie przekonał mam nadzieję, że zrobią to zdjęcia 😀

 

Składniki:

  • 100 g jagód
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • Do podania: masło orzechowe, dżem jagodowy

Przygotowanie:

  1. W misce miksujemy jajka z mlekiem, dodajemy olej, cukier i jagody i ubijamy chwilę. Wymieszaną mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy stopniowo i miksujemy na gładkie ciasto.
  2. Na suchej patelni wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  3. Podajemy przełożone dżemem jagodowym i polane z góry masłem orzechowym.

 

 

 

 

Jagodowe pankejki z masłem orzechowym i dżemem jagodowym

Wraz z końcem czerwca powoli kończą się też jagody. Mam nadzieję, że te nieziemsko fioletowe pankejki przekonają Was do tego, aby skoczyć po nie do sklepu. Można powiedzieć, że to taka trochę bomba kaloryczna - puszyste placki pełne jagód, do tego pasta orzechowa i dżem jagodowy - idealna porcja białka i węgli na dobry początek dnia.

Jeśli ten opis Was nie przekonał mam nadzieję, że zrobią to zdjęcia 😀

Ingredients

  • 100 g jagód
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • Do podania: masło orzechowe, dżem jagodowy

Instructions

  1. W misce miksujemy jajka z mlekiem, dodajemy olej, cukier i jagody i ubijamy chwilę. Wymieszaną mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy stopniowo i miksujemy na gładkie ciasto

  2. Na suchej patelni wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor

  3. Podajemy przełożone dżemem jagodowym i polane z góry masłem orzechowym