Kakaowa tarta z jagodami i granatem

To już prawdopodobnie ostatni w tym roku przepis z jagodami. Ale nie da się przejść obok tej tarty obojętnie – intensywnie kakaowy spód tarty fantastycznie komponuje się z kremem na bazie mascarpone i jagód. Owoce granatu na wierzchu dodałam dla bardziej tekstualnych doznań – są mini eksplozją smaku i soczystości przy kęsie tego ciasta.

Jeśli nie zdążycie kupić jagód można je w kremie zastąpić dżemem lub konfiturą jagodową.

 

Składniki:

Tarta

  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 50 g cukru

Krem borówkowy

  • 250g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g jagód
  • owoce granatu i mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W misce siekamy razem cukier, mąkę, sól i masło, a następnie dodajemy jajko oraz kakao, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do schłodzenia do lodówki, lub jeśli nie macie na to czasu można je użyć od razu.
  2. Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę do tarty i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.
  3. Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia. Podczas gdy spód stygnie robimy krem.
  4. Do miski wrzucamy mascarpone oraz wymieszane z cukrem jagody i mieszamy na gładką masę.
  5. Krem wykładamy na wystudzoną tartę i dekorujemy owocami granatu i listkami mięty.

 

 

 

Kakaowa tarta z jagodami i granatem

To już prawdopodobnie ostatni w tym roku przepis z jagodami. Ale nie da się przejść obok tej tarty obojętnie - intensywnie kakaowy spód tarty fantastycznie komponuje się z kremem na bazie mascarpone i jagód. Owoce granatu na wierzchu dodałam dla bardziej tekstualnych doznań - są mini eksplozją smaku i soczystości przy kęsie tego ciasta.

Jeśli nie zdążycie kupić jagód można je w kremie zastąpić dżemem lub konfiturą jagodową.

Ingredients

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g jagód
  • owoce granatu i mięta do dekoracji

Instructions

  1. W misce siekamy razem cukier, mąkę, sól i masło, a następnie dodajemy jajko oraz kakao, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do schłodzenia do lodówki, lub jeśli nie macie na to czasu można je użyć od razu

  2. Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę do tarty i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach

  3. Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia. Podczas gdy spód stygnie robimy krem

  4. Do miski wrzucamy mascarpone oraz wymieszane z cukrem jagody i mieszamy na gładką masę

  5. Krem wykładamy na wystudzoną tartę i dekorujemy owocami granatu i listkami mięty