Creme brulee

Kto nie słyszał o creme brulee? Chyba nie ma takiej osoby na sali. ?Jest to zapiekany deser na bazie kremu budyniowego, który charakteryzuje się tym, że podaje się go na zimno, ale z ciepła warstwą karmelizowanego cukru na górze, tworzącego chrupiącą skorupkę. Jest pyszny, delikatny, intensywnie waniliowy i obłędnie smaczny.

Zbliża się tłusty czwartek, więc może zamiast pączków warto skusić się właśnie na creme brulee?

 

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • Dodatkowo: cukier do posypania z góry i skarmelizowania

Przygotowanie:

  1. W garnuszku na małym ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i nasionami z laski wanilii wraz z samą laską.
  2. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstawić z ognia i lekko wystudzić, wyjąć laskę wanilii.
  3. Żółtka ubijać mikserem przez około pół minuty, ale nie przebić ich na zbyt puszystą masę, a następnie dolewać do nich po łyżce małym porcjami śmietankę, cały czas miksując masę małymi obrotami.
  4. Krem powinien być gładki i błyszczący, przelać do kokilek i piec w piekarniku w 100 stopniach przez 50 minut. Krem powinien się ściąć.
  5. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
  6. Przed podaniem posypać desery cukrem i przy pomocy palnika skarmelizować cukier na górze.

 

 

 

Creme brulee

Kto nie słyszał o creme brulee? Chyba nie ma takiej osoby na sali. ?Jest to zapiekany deser na bazie kremu budyniowego, który charakteryzuje się tym, że podaje się go na zimno, ale z ciepła warstwą karmelizowanego cukru na górze, tworzącego chrupiącą skorupkę. Jest pyszny, delikatny, intensywnie waniliowy i obłędnie smaczny.

Zbliża się tłusty czwartek, więc może zamiast pączków warto skusić się właśnie na creme brulee?

Ingredients

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • Dodatkowo: cukier do posypania z góry i skarmelizowania

Instructions

  1. W garnuszku na małym ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i nasionami z laski wanilii wraz z samą laską

  2. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstawić z ognia i lekko wystudzić, wyjąć laskę wanilii

  3. Żółtka ubijać mikserem przez około pół minuty, ale nie przebić ich na zbyt puszystą masę, a następnie dolewać do nich po łyżce małym porcjami śmietankę, cały czas miksując masę małymi obrotami

  4. Krem powinien być gładki i błyszczący, przelać do kokilek i piec w piekarniku w 100 stopniach przez 50 minut. Krem powinien się ściąć

  5. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na noc

  6. Przed podaniem posypać desery cukrem i przy pomocy palnika skarmelizować cukier na górze