Wielkanoc: Czekoladowo-bananowe misie i króliczki

Te małe i słodkie zwierzątka z pewnością spodobają się nie tylko dzieciakom. Wystarczy na nie spojrzeć – w mięciutkim cieście skrywa się pyszne nadzienie z czekolady i banana. Poza tym, że wyglądają obłednie słodko, to jeszcze rewelacyjnie smakują. Do przygtowania takich muffinek potrzebne są trójwymiarowe formy silikonowe.

Będą idealne na jakieś Kinder Party, albo na zbliżającą się Wielkanoc – w kńcu króliczki to jeden z wielkanocnych motywów.

 

Składniki:

  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub deserowej)
  • 1 banan

Przygotowanie:

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy.
  2. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem na jasną masę. Następnie dodajemy jajka  i ubijamy mikserem.
  3. Po ubiciu łączymy masę z mąką i ubijamy na gładkie ciasto, dodając na końcu mleko.
  4. Banana kroimy w plasterki, a czekoladę łamiemymy na kostki.
  5. Do dolnej części foremek nalewamy ciasto, wtykamy w nie kostkę czekolady i plasterek banana, z góry przykrywamy jescze odrobiną ciasta i zamykamy – podczas pieczenia ciasto urośnie i wypełni całą foremkę. Warto nią już po zamknięciu stuknąć kilka razy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  6. Pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach i termoobiegu.

 

 

 

Te małe i słodkie zwierzątka z pewnością spodobają się nie tylko dzieciakom. Wystarczy na nie spojrzeć - w mięciutkim cieście skrywa się pyszne nadzienie z czekolady i banana. Poza tym, że wyglądają obłednie słodko, to jeszcze rewelacyjnie smakują. Do przygtowania takich muffinek potrzebne są trójwymiarowe formy silikonowe.

Będą idealne na jakieś Kinder Party, albo na zbliżającą się Wielkanoc - w kńcu króliczki to jeden z wielkanocnych motywów.

Ingredients

  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
  • 1 banan

Instructions

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy

  2. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem na jasną masę. Następnie dodajemy jajka i ubijamy mikserem

  3. Po ubiciu łączymy masę z mąką i ubijamy na gładkie ciasto, dodając na końcu mleko

  4. Banana kroimy w plasterki, a czekoladę łamiemymy na kostki

  5. Do dolnej części foremek nalewamy ciasto, wtykamy w nie kostkę czekolady i plasterek banana, z góry przykrywamy jescze odrobiną ciasta i zamykamy - podczas pieczenia ciasto urośnie i wypełni całą foremkę. Warto nią już po zamknięciu stuknąć kilka razy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza

  6. Pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach i termoobiegu